ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Τσίπρας: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική ναυτιλία

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς και να βελτιώνει τις πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας, έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ελληνική ναυτιλιακή επιχειρηματική κοινότητα.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυσή της, κάλεσε τους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν στην χώρα και περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Από το βήμα της αίθουσας συνεδρίων του Μεγάρου Μουσικής και παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλοπουλου, απευθύνθηκε νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης υπογραμμίζοντας ότι η ναυτιλιακή κοινότητα επιθυμεί να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της χώρας, χωρίς να ζητά τίποτα από αυτή, παρά μόνο να παραμείνει ανταγωνιστική. Παράλληλα έθεσε δύο στόχους για το μέλλον, πρώτον να παραμείνει η Ναυτιλία των Ελλήνων πρώτη παγκοσμίως και δεύτερον να παραμείνει ισχυρή η Ένωση Εφοπλιστών. 

Ο πρωθυπουργός επίσης επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση και συγκεκριμένα να  συμβάλει στην προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά, την εκμετάλλευση των μαρίνων,την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας, την ανάπτυξη της κρουαζιέρας,την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

Τέλος ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας χάρη στα σημαντικά έργα σε εξέλιξη όπως ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και ο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός ακόμη αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η οποία όπως είπε «έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα».

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει. Ωστόσο, η συμφωνία μας με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις και πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη».


 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ