Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία

Τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλική Πρεσβεία

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα πραγματοποιήθηκε στις 4:45 τα ξημερώματα στη Γαλλική Πρεσβεία που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Βασιλίσσης Σοφίας απέναντι από το κτίριο της Βουλής, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο φρουρός. Μάλιστα βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης και η περόνη της χειροβομβίδας.

Δύο άγνωστα άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πέταξαν τη χειροβομβίδα κατά του κτιρίου της Γαλλικής Πρεσβείας από την πλευρά που βρίσκεται επί της Βασιλίσσης Σοφίας. Ο φρουρός ηλικίας 33 ετών σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, είδε τα δύο άτομα να κόβουν ταχύτητα πριν το φανάρι και άνοιξε την πόρτα για να κινηθεί προς το μέρος τους. Ωστόσο οι δράστες πέταξαν εκείνη τη στιγμή τη χειροβομβίδα αμυντικού τύπου με συνέπεια τον τραυματισμό του από θραύσματα στο μπούτι.

Αμέσως μετά την επίθεση οι δράστες ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν την περιοχή. Λίγη ώρα μετά την επίθεση βρέθηκε από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας) στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια μηχανή η οποία εστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια για να συλλεγούν δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Αν και αρχικά υπήρχε η εκτίμηση πως ίσως η μηχανή ήταν αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, δεν ήταν τελικά αυτή η μηχανή στην οποία επέβαιναν οι δράστες ενώ βρέθηκε και ο ιδιοκτήτης της.

Την έρευνα έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, ενώ ένα από τα σενάρια που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι η επίθεση να έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης του Παλαιστίνιου Ζορζ Ιμπραχίμ Αμπντάλα, ο οποίος συμπλήρωσε στις 24 Οκτωβρίου 32 χρόνια αιχμαλωσίας στις φυλακές του γαλλικού κράτους. Μάλιστα, με αφορμή την κράτησή του, έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορες αναρτήσεις υποστήριξης σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη γαλλική πρεσβεία.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει ανησυχία στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης ενώ ο κ. Νίκος Τόσκας έχει από το πρωί συσκέψεις με την ηγεσία της αστυνομίας εξετάζοντας μεταξύ άλλων την αναθεώρηση του σχεδίου ασφαλείας των διπλωματικών αποστολών.

Υπενθυμίζεται ότι η Συνωμοσία Πυρήνων πραγματοποίησε προ εβδομάδων βομβιστική επίθεση στην εισαγγελέα Τσατσάνη στην Ιπποκράτους προαναγγέλλοντας σχέδιο επιθέσεων με κωδική ονομασία «Νέμεσις».

Τον Αύγουστο είχε πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση με καλάσνικοφ σε πολύ κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρίσκεται η Γαλλική Πρεσβεία. Η επίθεση είχε γίνει σε κτίριο στην πλατεία Κολωνακίου όπου στεγάζονται -μεταξύ άλλων- τα γραφεία της πρεσβείας του Μεξικού καθώς και ιδιωτικές εταιρείες.

Μήνυμα νηφαλιότητα από τον πρέσβη της Γαλλίας

Μήνυμα νηφαλιότητας έστειλε ο πρέσβης της Γαλλίας, Κριστόφ Σαντεπί, προς τους Γάλλους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα, με αφορμή την επίθεση με χειροβομβίδα που σημειώθηκε τις πρωινές ώρες μπροστά από την είσοδο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, τονίζοντας την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών Αρχών. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της γαλλικής πρεσβείας, ο κ. Σαντεπί αναφέρει ότι «απόψε, δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα πέταξαν μία χειροβομβίδα μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας», τονίζοντας ότι «οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν άμεσα και διενεργούν έρευνα».

«Η πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή με τις Αρχές, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια όλων», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Είμαστε βεβαίως στη διάθεσή σας όπως πάντα», καταλήγει ο Γάλλος πρέσβης, καλώντας τους συμπατριώτες του «να τηρούν, με ηρεμία, τη συνήθη επαγρύπνηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή