Αβεβαιότητα μετά το σοκ της επικράτησης Τραμπ

Αβεβαιότητα μετά το σοκ της επικράτησης Τραμπ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αχαρτογράφητα νερά ετοιμάζονται να ταξιδέψουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ύστερα από την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Χίλαρι Κλίντον στην πιο βιτριολική προεδρική αναμέτρηση που γνώρισε το αμερικανικό έθνος. Το γεγονός ότι από τις 20 Ιανουαρίου θα ηγείται της αμερικανικής υπερδύναμης ένας επιχειρηματίας με μηδενική πολιτική πείρα και άκρως αιρετικές διακηρύξεις προκαλεί ανησυχία σε πολλές πρωτεύουσες.

Διαψεύδοντας τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσκοπήσεων και των μεγάλης επιρροής μέσων ενημέρωσης, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων που θα αναδείξουν τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι υστέρησε κατά 0,1% (περίπου 170.000 ψήφοι) της Δημοκρατικής υποψήφιας στο επίπεδο της λαϊκής ψήφου. Οταν έκλειναν αυτές οι στήλες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε εξασφαλίσει 279 εκλέκτορες σε σύνολο 538, έναντι 228 της ανθυποψήφιάς του, ενώ αναμενόταν το τελικό αποτέλεσμα σε τρεις πολιτείες.

Η επικράτησή του σε ταλαντευόμενες πολιτείες- κλειδιά, όπως η Φλόριντα, η Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, αλλά και σε παραδοσιακά προπύργια των Δημοκρατικών με έντονη παρουσία της βιομηχανικής, εργατικής τάξης, όπως η Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, έγειραν οριστικά την πλάστιγγα στο πλευρό του. Είναι η δεύτερη φορά σε 16 χρόνια, μετά την περιπετειώδη επικράτηση του Τζορτζ Μπους εις βάρος του Αλ Γκορ το 2000, που οι Ρεπουμπλικανοί εκλέγουν πρόεδρο ο οποίος έρχεται δεύτερος στη λαϊκή ψήφο.

Μιλώντας ενώπιον ενθουσιωδών οπαδών του μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος, ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε ήπιους τόνους, τονίζοντας την ανάγκη να κλείσουν γρήγορα οι πληγές που άνοιξε η προεκλογική αντιπαράθεση, σε διαμετρική αντίθεση με την ωμή γλώσσα που μας είχε συνηθίσει τους προηγούμενους μήνες. «Είναι ώρα να πλησιάσουμε ο ένας τον άλλο, σαν ένας ενωμένος λαός», δήλωσε ο νικητής της αναμέτρησης, δεσμευόμενος ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των Αμερικανών».

Το συμφιλιωτικό μήνυμα του Τραμπ είχε καταπραϋντική επίδραση στις διεθνείς χρηματαγορές, που είχαν κάνει απότομη «βουτιά» προηγουμένως υπό το σοκ του απροσδόκητου εκλογικού αποτελέσματος. Λίγο αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε τηλεφώνημα του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον συνεχάρη για τη νίκη του και τον προσκάλεσε για συνάντηση στον Λευκό Οίκο σήμερα Πέμπτη. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις εκλογές, ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με το επιτελείο του Τραμπ για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. «Πάνω απ’ όλα, είμαστε Αμερικανοί, είμαστε πατριώτες», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, για να προσθέσει: «Ολοι ευχόμαστε να πετύχει (ο Τραμπ) στην αποστολή του να ενώσει και να οδηγήσει τη χώρα. Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε σοβαρές διαφορές σε σειρά ζητημάτων», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, ο οποίος κάλεσε τους νέους (προφανώς εκείνους που ενεργοποιήθηκαν για τη Δημοκρατική υποψήφια) «να διατηρήσουν την έμπνευσή τους και να μην παραδοθούν στον κυνισμό».

Οι δημοσκοπήσεις

Αντικείμενο έντονης συζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί από χθες η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Από τις 20 κορυφαίες εταιρείες που συνεργάζονταν με τα πιο γνωστά τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες, μόνο μία, εκείνη που πραγματοποιούνταν για λογαριασμό των Los Angeles Times, εμφάνιζε τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται στην τελική ευθεία της εκστρατείας.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του Τραμπ είχε κάποια συστολή να αποκαλύψει τις συμπάθειές της λόγω των προκλητικών δηλώσεών του για σειρά θεμάτων.

Εκτός από την προεδρία, οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν, βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν εξασφαλίσει 51 έδρες στη Γερουσία σε σύνολο 100 έναντι 47 των Δημοκρατικών, ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν εξασφαλίσει 236 έδρες έναντι 191.

Μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πρόσωπα που θα επιλέξει για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του. Ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρει ως πιθανό υπουργό Οικονομικών τον βετεράνο της Goldman Sachs Στίβεν Μούντσιν, ενώ μεταξύ των οικονομικών υποστηρικτών του που θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλους περιλαμβάνονται ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής στον τομέα των υψηλών τεχνολογιών Πίτερ Τίελ και ο διευθυντής hedge fund Αντονι Σκαραμούτσι. Αρκετοί «λομπίστες» μεγάλων επιχειρήσεων συμμετέχουν στην ομάδα που έχει συγκροτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την επιλογή των περίπου 4.000 προσώπων που θα υποδειχθούν από τον ίδιο για διάφορες θέσεις της δημόσιας διοίκησης, όταν αναλάβει τα προεδρικά του καθήκοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή