ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διατηρείται η αβεβαιότητα στην Εθνική Τράπεζα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Η Εθνική ανακοίνωσε την ανασυγκρότηση του Δ.Σ. και την εκλογή του Τάκη Θωμόπουλου, με συντριπτική πλειοψηφία, ως νέου προέδρου. Παρά τη διαφωνία του εκπροσώπου του ΤΧΣ και την απειλή έκτακτης συνέλευσης, τόσο ο νέος πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με το Ταμείο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τράπεζες

Συνέχεια φαίνεται πως θα έχει η διοικητική κρίση της Εθνικής Τράπεζας, καθώς αμέσως μετά την εκλογή του κ. Τάκη Θωμόπουλου ως νέου προέδρου του ομίλου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δήλωσε πως καταψήφισε τον κ. Θωμόπουλο και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες το γενικό συμβούλιο του ταμείου θα συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΧΣ, «κατά τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) συνεδρίαση του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας, o εκπρόσωπος του ΤΧΣ ανέφερε ότι το ταμείο σύμφωνα με την απόφαση του γενικού του συμβουλίου εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η ομαλή συνεργασία μεταξύ του Δ.Σ. της τράπεζας και του βασικού μετόχου είναι καθοριστική. Στην ίδια συνεδρίαση ο εκπρόσωπος καταψήφισε την εκλογή του κ. Π. Θωμόπουλου για τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της ΕΤΕ, ενέργεια η οποία συνάδει με προηγούμενη σχετική απόφαση του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ».

Αν το ΤΧΣ επιμείνει και προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, αυτή θα αφορά ευρύτερες διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα.

Νωρίτερα η Εθνική ανακοίνωσε την ανασυγκρότηση του Δ.Σ. και την εκλογή του κ. Θωμόπουλου, με συντριπτική πλειοψηφία, ως νέου προέδρου. Παρά τη διαφωνία του εκπροσώπου του ΤΧΣ και την απειλή έκτακτης συνέλευσης, τόσο ο νέος πρόεδρος όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με το ταμείο.

Το νέο Δ.Σ. της ΕΤΕ αποτελείται από τους Τ. Θωμόπουλο (πρόεδρος), Π. Σαμπατακάκη (αντιπρόεδρος - ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Λ. Φραγκιαδάκη (διευθύνων σύμβουλος - εκτελεστικό μέλος), Δ. Δημόπουλος (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος - εκτελεστικό μέλος), Π. Μυλωνάς (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος - εκτελεστικό μέλος), Αρθουρ Μισέλ Ρόγιαλ Ανσλεϊ (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Σταύρος Κούκος (μη εκτελεστικό μέλος), Μάριαν Οκλαντ (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Κλοντ Πιρέ (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Ευθύμιος Κατσίκας (μη εκτελεστικό μέλος), Σπυρίδων Λορεντζιάδης (μη εκτελεστικό μέλος), Χαράλαμπος Μάκκας (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος), Παναγιώτης Λευθέρης (εκπρόσωπος ΤΧΣ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΤΕ, η εκλογή των νέων μελών τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (Single Supervisory Mechanism – SSM) της ΕΚΤ.

Με αφορμή την εκλογή του, ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τ. Θωμόπουλος τόνισε ότι «θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της τράπεζας και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της για την οικονομία και την κοινωνία. Αυτό θα γίνει με απόλυτη συνεργασία με τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά και με τον βασικό της μέτοχο, το ΤΧΣ».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λ. Φραγκιαδάκης δήλωσε ότι «η Εθνική θα συνεχίσει δυναμικά την υλοποίηση της στρατηγικής της με σκοπό την επίτευξη των στόχων και των δράσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα θα συνεχίσει να λειτουργεί με προσήλωση στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και με σεβασμό στις εποπτικές αρχές, στους μετόχους και στους πελάτες της. Η Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου, θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με το ταμείο, στο πλαίσιο των αρχών που εκπορεύονται από το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ