ΕΛΛΑΔΑ

Καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Κατέρρευσε χθες τα ξημερώματα, έπειτα από σφοδρή νεροποντή, τσιμεντένια γέφυρα μήκους 17 μ. στον ποταμό Σαραντάπορο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνδεση με το χωριό Λαγκάδα. Ο Σαραντάπορος «κατέβασε» μεγάλες ποσότητες νερού, που παρέσυραν το ένα ακρόβαθρο της γέφυρας. Μηχανικοί από την Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθούν να βρουν λύση, καθώς το χωριό έχει απομονωθεί. Τα νερά του «φουσκωμένου» Αώου κατέστρεψαν και τους αγωγούς ύδρευσης της Κόνιτσας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σημαντικές καταστροφές στον Δήμο Κόνιτσας προκάλεσε η χθεσινή κακοκαιρία. Μια τσιμεντένια γέφυρα μήκους 17 μέτρων στον Σαραντάπορο ποταμό κατέρρευσε χθες τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σύνδεση με το χωριό Λαγκάδα. «Ο Σαραντάπορος “κατέβασε” μεγάλες ποσότητες νερού και παρέσυρε το ένα ακρόβαθρο της γέφυρας με αποτέλεσμα να καταρρεύσει», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου. Στο σημείο έσπευσαν μηχανικοί από την Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. «Πρέπει να βρεθεί μια λύση γρήγορα, γιατί το χωριό έχει απομονωθεί, ήταν η κύρια οδός πρόσβασης».

Σύμφωνα με τον κ. Παπασπύρο, οι βροχοπτώσεις «φούσκωσαν» και τον Αώο, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε πολλά σημεία. «Ο Αώος κατέβασε κι αυτός πολύ νερό, με αποτέλεσμα να μας κόψει τους αγωγούς ύδρευσης της Κόνιτσας, που φθάνουν μέχρι τις πηγές του. Ευτυχώς η πόλη δεν “έμεινε” από νερό, καθώς εξυπηρετείται και από γεωτρήσεις». Την τοπική κοινωνία απασχολεί και η τύχη του γνωστού γεφυριού της Κόνιτσας, που βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου. Το γεφύρι χτίστηκε το 1870-71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, με δωρεά του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη και κόστισε τότε 120.000 γρόσια. «Εχουμε τον νου μας γιατί είναι το στολίδι της περιοχής μας», λέει ο κ. Παπασπύρος. «Πρόσφατα μάλιστα υπογράψαμε με το ΕΜΠ για να γίνει μελέτη στατικής επάρκειας στο γεφύρι».

Πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν χθες και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και ειδικά στις περιοχές Πεδινή, Νεοκαισάρεια και Μπάφρα. Υπήρχαν και κατολισθήσεις βράχων σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου του νομού. Εκτεταμένες κατολισθήσεις, πτώσεις βράχων, κορμών και στύλων της ΔΕΗ σημειώθηκαν και στον νομό Τρικάλων. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίστηκαν στην ορεινή Καλαμπάκα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Πύλης, όπως στον Ασπροπόταμο και τη Μεσοχώρα. Μπουρίνι έπληξε χθες και την Αττική, με σφοδρή βροχόπτωση και χαλάζι το μεσημέρι. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 18 κλήσεις για κοπή δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων. Την ίδια ώρα στον νομό Χανίων το θερμόμετρο ξεπέρασε σε πολλές περιοχές τους 28 βαθμούς Κελσίου (28,7 στα Φαλάσαρνα).

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ