Η Αθήνα επενδύει στη «συνέχεια» με τις ΗΠΑ

Η Αθήνα επενδύει στη «συνέχεια» με τις ΗΠΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλέγοντας να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, αρκετές ώρες μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών, κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε ότι για την Αθήνα «δεν προκύπτει από πουθενά ότι η θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά το χρέος και το Κυπριακό θα μεταβληθεί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα». Αυτή είναι η αισιόδοξη προσέγγιση, καθώς θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η θέση της Ουάσιγκτον στα δύο αυτά κομβικά για την ελληνική κυβέρνηση ζητήματα θα παραμείνει ίδια. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση παραμένει γρίφος ως προς τις επιλογές της και θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου η εικόνα να ξεκαθαρίσει. Η Αθήνα επενδύει τις ελπίδες της ότι θα συνεχίσει να διατηρεί έναν ισχυρό σύμμαχο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα εξής στοιχεία: Κατά πρώτον, στην παράδοση που θέλει την αμερικανική εξωτερική πολιτική να μην επηρεάζεται στις βασικές επιλογές και προσανατολισμούς της από την αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο. Κατά δεύτερον, στη συντήρηση ισχυρών εστιών έντασης στην ευρύτερη περιοχή, που αναδεικνύουν τη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ανάγνωση της ελληνικής ηγεσίας είναι ότι θα παραμείνει ισχυρό το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς να ενισχυθεί αυτός ο σταθεροποιητικός χαρακτήρας της χώρας μας. Εκτός, βεβαίως, όπως σπεύδει να παρατηρήσει συνεργάτης του κ. Αλέξη Τσίπρα, «εάν η νέα αμερικανική ηγεσία επιλέξει στροφή προς το εσωτερικό της χώρας και υποβαθμίσει τον διεθνή παρεμβατικό ρόλο των ΗΠΑ».

Η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ ασφαλώς και επηρεάζει την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Οσο και αν στην κυβέρνηση επιμένουν ότι η επίσκεψη παραμένει σημαντική –κάτι που δεν αμφισβητείται– σαφώς η βαρύτητα των μηνυμάτων που θα εκπέμψει ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ήταν διαφορετική εάν είχε αναδειχθεί διάδοχός του η Χίλαρι Κλίντον. Στην περίπτωση εκείνη, η Αθήνα θα μπορούσε απολύτως δικαιολογημένα να περιμένει ότι όσα ο κ. Ομπάμα πει κατά κάποιον τρόπο δεσμεύουν και την επόμενη αμερικανική ηγεσία. Αυτή η ακολουθία πλέον δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η αμηχανία στην αντίδραση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, παρά την πρόωρη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός από την εκλογή Τραμπ και ότι ήταν ένα σενάριο το οποίο η Αθήνα είχε εξετάσει. Πάντως, στη φημολογία ότι το ενδεχόμενο επικράτησης του Τραμπ είχε υποβαθμισθεί και ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε να καλλιεργήσει επαφές με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει ότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κατά την επίσκεψη του κ. Νίκου Κοτζιά τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, υπήρξαν επαφές με τους κ. Τζορτζ Παπαδόπουλος και Τζορτζ Τζιτζίκος από το επιτελείο Τραμπ. Ο κ. Κοτζιάς δήλωσε δε ότι υπάρχουν συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Ανεξαρτήτως επαφών που έγιναν το τελευταίο διάστημα, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση αισθάνεται πιο κοντά και έχει μεγαλύτερη επικοινωνία με την απερχόμενη αμερικανική ηγεσία, καθώς και ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να αποκατασταθεί αντίστοιχη σχέση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Συγχαρητήρια Παυλόπουλου στον Τραμπ

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος εύχεται στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο καλή επιτυχία στην αποστολή του σε μια περίοδο, όπως γράφει, «παγκόσμιων αλλαγών και προκλήσεων». Ειδική αναφορά κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη «μακρόχρονη και ανθεκτική φιλία» Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία βασίζεται στις κοινές αξίες της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. «Σήμερα οι δύο χώρες μας είναι σημαντικοί σύμμαχοι, συνδεόμενοι τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ευρωατλαντικής κοινότητας όσο και με εκατομμύρια Αμερικανών με ελληνική καταγωγή», σημειώνει ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Μπαράκ Ομπάμα. Καταλήγει, πάντως, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δεσμοί αυτοί κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ «θα συνεχίσουν να ενισχύονται και να εμπλουτίζονται, προς αμοιβαίο όφελος των εθνών μας, καθώς και προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης, σταθερότητας και προόδου».

Συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Τραμπ απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπογραμμίζει τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και εκφράζει την πρόθεση εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή