Σημαντική παρέμβαση από Ερντογάν δια μέσου του Όζγκιουργκιουν στο Κυπριακό

Σημαντική παρέμβαση από Ερντογάν δια μέσου του Όζγκιουργκιουν στο Κυπριακό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σημερινά τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα φέρνουν στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία, η οποία αφορά το μέλλον του Κυπριακού. Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί μια αξιοσημείωτη παρέμβαση στο Κυπριακό.

Λίγο μετά τις επαφές του στην Τουρκία, ο «Πρωθυπουργός», Χιουσεγίν Όζγκιουργκιουν εμφανίζεται δημοσίως και μιλά για τις «κοινές θέσεις» της τ/κ Δεξιάς και του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρεται στην σύντομη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Αυτή η αναφορά βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στον σημερινό τ/κ τύπο.

Σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα στην έντυπη έκδοση της η Κίμπρις Ποστασί, για την Μόρφου, ο Πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει τα εξής: «Όταν το 2008 επισκέφθηκα (την Κύπρο) είχα δηλώσει από την Μόρφου ότι «η Μόρφου δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί».

Επίσης, στο εδαφικό, η σημερινή έντυπη έκδοση της Κίμπρις Ποστασί γράφει ότι ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια ρύθμιση η οποία θα δίνει στην τ/κ πλευρά ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%.

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει ο κ. Όζγκιουργκιουν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, τονίζει τα εξής: «Δεν θα επιτρέψω παρέμβαση στην συνθήκη των εγγυήσεων». Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι αναμένει συμβιβαστική στάση από την ε/κ πλευρά για τα ζητήματα εδαφικού-χαρτών. «Αν ολοκληρωθούν αυτά τα κεφάλαια, τότε θα μπορούσα να διαπραγματευτώ με την Ελλάδα σε μια πενταμερή διάσκεψη. Ωστόσο, πριν από αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο».

Η Κίμπρις Ποστασί γράφει ότι ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας εκφράζει ελπίδες για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Ελβετίας. Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ότι κατά τις τελευταίες δυο ημέρες των συνομιλιών, η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις. «Οι ε/κ ζητούν την Μόρφου και άλλα πράγματα. Η Τουρκία τονίζει ότι δεν πρόκειται να ειπωθεί ναι σε αυτό το σημείο», τονίζει ο κ. Όζγκιουργκιουν.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Όζγκιουργκιουν αναφέρεται και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων. Αναφέρει ότι η Τουρκία εκφράζει ικανοποίηση σχετικά με την συνεργασία της με την «συγκυβέρνηση». Επίσης, ανακοινώνει ότι έρχεται νέα συμφωνία για το περιβόητο πρωτόκολλο για «Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού». Ακόμη, αναφέρει ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν το οικονομικό πρωτόκολλο και τα οποία θα διευθετηθούν στην πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή