Διεργασίες στα κόμματα ενόψει του ΕΣΡ

Διεργασίες στα κόμματα ενόψει του ΕΣΡ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρόσωπα και ειδικά η ανεξαρτησία, η αξιοπιστία και η τεχνοκρατική τους επάρκεια και η κατάργηση του «μαγικού» αριθμού τέσσερα είναι τα κλειδιά που θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα συγκρότησης του ΕΣΡ στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων. Η Ν.Δ. πετάει την μπάλα στο κυβερνητικό γήπεδο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή δεν είναι ταυτισμένα με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν υπάρξει επίσημη δέσμευση από κυβερνητικά χείλη ότι θα ακυρωθεί ο περιορισμός των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, κάτι που θα σήμαινε επαναφορά τον σχετικών αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, τότε θα μπορούσε να προσφέρει την απαιτούμενη συναίνεση για τη συγκρότησή του.

Τη στάση της Ν.Δ. ξεκαθάρισε την Τρίτη από το Ρέθυμνο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθεται να συναινέσει για τη συγκρότηση μιας Αρχής που θα είναι επιρροής ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε χθεσινή προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Τσιάρας και ο Νίκος Δένδιας επανέλαβαν τις προϋποθέσεις συναίνεσης: να καταργηθεί η πρόβλεψη περί τεσσάρων αδειών και να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει (και μαζί με αυτό και τον διαγωνισμό) –όπερ σημαίνει ότι δεν θα κλείσει τηλεοπτικούς σταθμούς– και να στελεχώσει το ΕΣΡ με πρόσωπα κύρους και ανεξαρτησίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του.

Ούτως ή άλλως, από την άκαρπη διάσκεψη της προπερασμένης Δευτέρας μέχρι σήμερα, βασική επιδίωξη της Πειραιώς είναι να μη χρεωθεί την αδιαλλαξία για την οποία την κατηγορεί η κυβέρνηση. Στο «blame game» με το Μαξίμου έχει ήδη αντεπιτεθεί με τις δικές της προτάσεις, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για να προσφέρει τη συναίνεσή της. Μεταξύ αυτών ήταν η νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που προβλέπει την επαναφορά της αρμοδιότητας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ, αλλά και η πρόταση του Αθανάσιου Κουτρομάνου ως προσώπου εγνωσμένου κύρους που θα μπορούσε να γίνει το όχημα για την άρση του αδιεξόδου. Η Ν.Δ. δεν είναι απομονωμένη, καθώς, κατά πληροφορίες, ανοικτοί δίαυλοι υπάρχουν και με τη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν αποκλείεται μάλιστα αν το ΠΑΣΟΚ στηρίξει τον Α. Κουτρομάνο, η Ν.Δ. να στηρίξει τον Γιώργο Σωτηρέλη για τη θέση του αντιπροέδρου της ανεξάρτητης αρχής. Το θέμα, πάντως, αναμένεται να συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου υπό τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Για την ώρα, αναβάλλονται οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και στην επικοινωνιακή ομάδα του κόμματος που ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθούν. Δεν αποκλείεται οι μικρές αλλαγές που είχαν σχεδιαστεί να μετατεθούν σε μεταγενέστερο χρόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εσωκομματικού ανασχηματισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή