Οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Οι εκλογές τελείωσαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε τις προβλέψεις, κέρδισε και θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής.

Η χώρα γυρίζει σελίδα. Αρχίζει η «εποχή Τραμπ». Λόγω της ιδιοσυγκρασίας του νεοεκλεγέντος προέδρου, κανείς δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της κατεύθυνσης που θα ακολουθήσει. Θα είναι ο πρόεδρος Τραμπ υπερβολικός, επιθετικός και απρόβλεπτος, όπως ήταν ο υποψήφιος Τραμπ, ή θα υιοθετήσει πιο συμβιβαστική και λιγότερο συγκρουσιακή συμπεριφορά;

Η πρώτη ομιλία του ήταν ενωτική. Ακολούθησε την παράδοση. Αλλωστε, γνωρίζει –ή το μαθαίνει από τους συνεργάτες του– ότι στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα ο πρόεδρος δεν διαθέτει την απόλυτη εξουσία. Απαιτούνται συμβιβασμοί μεταξύ θεσμών, κομμάτων, κέντρων εξουσίας.

Στην ομιλία του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος εμφανίσθηκε συναινετικός, εκφράζοντας την πρόθεσή του να είναι πρόεδρος «όλων των Αμερικανών». Στο πνεύμα αυτό, κάλεσε τους πολιτικούς, αλλά και τους πολίτες, υποστηρικτές και επικριτές του, να συνεργασθούν μαζί του και να τον συμβουλεύσουν, να τον βοηθήσουν. Εφθασε στο σημείο να πλέξει το εγκώμιο της Χίλαρι Κλίντον, υπογραμμίζοντας μάλιστα την προσφορά της στη χώρα, και δεν έδειξε διατεθειμένος να εργασθεί για την ποινική της δίωξη, όπως υποστήριζε κατά την προεκλογική εκστρατεία. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τη διεθνή κοινότητα για την πρόθεσή του να προωθήσει μεν τα συμφέροντα της Αμερικής, αλλά και να έχει τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες που θέλουν το ίδιο. Η απειρία του είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα, αλλά θα μπορούσε να τον βοηθήσει να τολμήσει «υπερβάσεις». Πολλά θα κριθούν από τους ανθρώπους που θα τον πλαισιώσουν.

Στο εσωτερικό, ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να διαχειρισθεί τη διαίρεση του κόμματός του, που πλέον έχει χωρισθεί στους λαϊκιστές και τους παραδοσιακούς συντηρητικούς. Οι πρώτες αντιδράσεις, και πρωτίστως η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, που θεσμικά είναι ο τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία της εξουσίας, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο, αντανακλούν την πρόθεση και της «άλλης πλευράς» να συνεργασθεί μαζί του. Οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν την πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία, εξέλιξη που στην πορεία θα διευκολύνει τον πρόεδρο Τραμπ στην άσκηση της εξουσίας και στην προώθηση των πολιτικών του, που σε μεγάλο βαθμό θα ανατρέπουν τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή