Ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων

Ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα έχει ως πρώτη επίπτωση την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων Eurasia. Ωστόσο, από τη Eurasia τονίζουν ότι, παρά τη σαφή επιρροή που θα έχει στο γενικό πολιτικό κλίμα στις εκλογές της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και στο ιταλικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα κριθεί κατά κύριο λόγο από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Επίσης, θεωρούν πως, με βάση τις εκπεφρασμένες απόψεις του Τραμπ για το ΝΑΤΟ, η εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιταχύνει και να ενισχύσει τη συζήτηση για ουσιαστικότερη αμυντική συνεργασία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με προεξάρχουσες τη Γαλλία και τη Γερμανία, κάτι που έως αυτή τη στιγμή αντιμετωπιζόταν με αρκετή καχυποψία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυση της Eurasia τονίζεται ότι η άποψη του Τραμπ για τη μετανάστευση, η μερκαντιλιστική εμπορική πολιτική που έχει εξαγγείλει και η έλλειψη «κάθε συναισθηματισμού προς το ΝΑΤΟ» εναρμονίζονται με τις αξίες προσώπων όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και η υποψήφια πρόεδρος για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν, που είναι και οι πλέον γνωστοί λαϊκιστές της Ευρώπης. Στην ανάλυση της Eurasia τονίζεται, επίσης, ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζει την Ε.Ε. με ανταγωνιστικούς όρους και όχι με την έννοια που την αντιλαμβάνονταν ο Μπαράκ Ομπάμα ή η Χίλαρι Κλίντον, ως εταίρο του οποίου η συνοχή πρέπει να διαφυλαχθεί. Εκτιμάται, επιπλέον, ότι η νίκη Τραμπ θα δώσει στην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι τον απαραίτητο χώρο για να διαπραγματευθεί ένα ευνοϊκότερο Brexit. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, με τον Τραμπ να αποτελεί έναν δυνητικό σύμμαχο σε περίπτωση αποχώρησης από την Ε.Ε., η Βρετανία δεν θα μοιάζει πια τόσο αβοήθητη και θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί πιο άνετα τους όρους της πιθανής αποχώρησής της. Ενώ δεν αποκλείουν –ακριβώς για τον ίδιο λόγο– η Τερέζα Μέι και οι βρετανικές πολιτικές δυνάμεις να κλίνουν προς την απολύτως αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή την παραμονή στην Ε.Ε. Τέλος, ως προς την Ελλάδα, η Eurasia εκτιμά ότι η ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ καθιστά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα στις 15-16 Νοεμβρίου «μικρής ή και ανύπαρκτης χρησιμότητας» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί πλέον «να βασίζεται στις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα στη Γερμανία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή