ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ διεκδικούν από τη ΔΕΗ ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 εκατ.

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ διεκδικούν από τη ΔΕΗ ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 εκατ.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά της ΔΕΗ στρέφονται οι θυγατρικές του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) διεκδικώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα της μη καταβολής των οφειλών έχει προκαλέσει ταμειακή ασφυξία στις δύο θυγατρικές και σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία τους, τα οποία επεκτείνονται μέχρι τους παραγωγούς ΑΠΕ, κυρίως των μη διασυνδεδεμένων νησιών που πληρώνονται από τον ΔΕΔΔΗΕ με καθυστέρηση επτά μηνών. Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι απόρροια του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, λόγω των υπέρογκων ανεξόφλητων οφειλών από τους πελάτες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ, ποσά που θα πρέπει να διοχετευθούν στους παραγωγούς ΑΠΕ των νησιών, καθώς και σε προμηθευτές της θυγατρικής, οι οποίοι απειλούν ότι θα σταματήσουν να εφοδιάζουν την εταιρεία με τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία της. Ο ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των λειτουργικών του εξόδων, κάτι που η διοίκηση της εταιρείας γνωστοποίησε στους εργαζομένους μέσω επιστολής του προέδρου Ν. Χατζηαργυρίου, ζητώντας την κατανόησή τους για τις περικοπές στο «τροφείο» και τις υπερωρίες. Στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, οι οποίες, συμψηφιζόμενες με οφειλές της θυγατρικής προς τη μητρική, περιορίζονται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ με τη σειρά του καθυστερεί την πληρωμή στον ΛΑΓΗΕ και ακολούθως καθυστερούν οι πληρωμές στους παραγωγούς ΑΠΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ζητήσει την παρέμβαση της ΡΑΕ στο θέμα, ενώ ο ΑΔΜΗΕ φέρεται να έχει προχωρήσει και σε αγωγές κατά της μητρικής εταιρείας. Η «K» υπέβαλε σχετικό ερώτημα στη ΔΕΗ χωρίς να λάβει κάποια απάντηση. Η ΡΑΕ έχει ζητήσει στοιχεία από τη ΔΕΗ σχετικά με τις πληρωμές της, διερευνώντας εάν παρακρατεί εισπράξεις που προορίζονται για τους Διαχειριστές των δικτύων προκαλώντας δυσλειτουργία συνολικά στην αγορά, προκειμένου να καλύψει άλλες υποχρεώσεις της.

Χθες οι σύλλογοι ΑΠΕ των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με επιστολή τους, ζήτησαν την παρέμβαση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για την αποκατάσταση της ομαλής αποπληρωμής τους, κάνοντας λόγο για εξοντωτικές καθυστερήσεις. Σύμφωνα με την επιστολή, μέχρι σήμερα έχει αποπληρωθεί το 40% της παραγωγής του Απριλίου. Γίνεται λόγος για «ασυλία» της ΔΕΗ που συμπεριφέρεται εκτός κανονιστικού πλαισίου και επισημαίνεται σε αντιδιαστολή «η σκληρότητα και η αναλγησία» που εισπράττουν από τους πιστωτές τους οι επιχειρήσεις ΑΠΕ.

Οι σύλλογοι ΑΠΕ των μη διασυνδεδεμένων νησιών (ΜΔΝ) παρουσιάζουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η αξία της ηλεκτρικής ενέργειας από AΠE στα ΜΔΝ μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι 135.720.000 ευρώ, ενώ για την ίδια περίοδο τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ των ΜΔΝ είναι 168 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, επισημαίνουν, «ο ειδικός λογαριασμός AΠE για το εννεάμηνο παρουσιάζει πλεόνασμα 32.400.000 ευρώ και δεν δικαιολογείται ούτε μία ημέρα καθυστέρησης, όχι μόνο βάσει των συμβάσεων και του νόμου αλλά και βάσει των λογιστικών στοιχείων του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή