Ασχημα μαντάτα για τον Ρέντσι

Ασχημα μαντάτα για τον Ρέντσι

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία προκάλεσε η απροσδόκητη, για τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό της χώρας, Ματέο Ρέντσι, νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία, ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση του συντάγματος, ο Ματέο Ρέντσι είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, προεξοφλώντας δημοσίως άνετη επικράτησή της και δηλώνοντας ότι ο ίδιος, ως ψηφοφόρος, θα επέλεγε χωρίς κανένα ενδοιασμό την υποψήφια των Δημοκρατικών.

Χθες, ο Ματέο Ρέντσι συνεχάρη τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του, κάνοντας λόγο για «ένα πολιτικό γεγονός που μαζί με άλλα αποδεικνύει ότι εισήλθαμε σε νέα εποχή». Αναγνωρίζοντας ότι έπεσε έξω στις προβλέψεις του, τόνισε: «Θα συνεργαστούμε με τη νέα προεδρία των ΗΠΑ για τη διαμόρφωση της νέας σχέσης τους με την Ε.Ε. Μετά τη σημερινή εξέλιξη (στις ΗΠΑ), είναι ακόμη πιο αναγκαίο να επαναθεμελιωθεί η σχέση Ιταλίας – Ε.Ε. Φτάνει πια με τη φράση «μας το ζητεί η Ε.Ε.».

Ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος προκάλεσε, ο Ματέο Ρέντσι έχει υψώσει, τελευταία, τους κριτικούς τόνους έναντι της Ε.Ε., προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο μιας οδυνηρής ήττας προς όφελος των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, όπως είναι το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά. Την Τρίτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξαπέλυσε φραστικούς μύδρους εναντίον «των διαταγμάτων των Βρυξελλών», προκαλώντας επικριτική απάντηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πάντως, οι αντιευρωπαϊστές αντίπαλοι του Ρέντσι ένιωσαν τον αέρα στην πρύμνη τους ύστερα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, τον περασμένο Ιούνιο, είχε χαιρετίσει την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit. «Είναι φοβερό, κατέρρευσε μια ολόκληρη εποχή. Είναι μέρα κρίσης για την τηλεόραση, τη δημοσιογραφία και τους διανοούμενους», δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, για να προσθέσει δηκτικά: «Πρόκειται για ένα τεράστιο “άντε και…”! Πρέπει να ξέρουμε να ερμηνεύουμε τα μηνύματα ενός κόσμου που αλλάζει».

Ενθουσιασμένος με τη νίκη του Τραμπ εμφανίστηκε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, κάνοντας λόγο για «πλήγμα εναντίον της παγκοσμιοποίησης» και για «ρεβάνς του λαού, του θάρρους και της υπερηφάνειας». Από την πλευρά του, ο Ρενάτο Μπρουνέτα, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κεντροδεξιού κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Φόρτσα Ιτάλια», υποστήριξε ότι μετά τη νίκη του Τραμπ ο Ματέο Ρέντσι «έχει τελειώσει πολιτικά. Μας απομόνωσε στην Ευρώπη, βασιζόμενος στην ισχυρή υποστήριξη μιας αμερικανικής προεδρίας που δεν υπάρχει πια».

Αρκετοί Ιταλοί αναλυτές παραλλήλιζαν τη νίκη του Τραμπ με εκείνη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις εκλογές του 1994. Ο σχολιαστής της Corriere della Sera, Αλντο Κατσούλο, υποστήριξε ότι όπως και ο «Καβαλιέρε», έτσι και ο Τραμπ στηρίχθηκε αποκλειστικά στην προσωπική του εκστρατεία και πλούτο, χωρίς να επενδύσει σε πολιτικές συμμαχίες, υπολογίζοντας στη φθορά του πολιτικού κατεστημένου.

Συγκρατημένη ήταν η αντίδραση του Βατικανού στην εκλογή του Τραμπ. «Ευχόμαστε καλή δουλειά στον νέο πρόεδρο για αποδοτικό έργο και προσευχόμαστε να τον φωτίσει ο Θεός στο έργο του για την πατρίδα του, αλλά και για την ευημερία και την ειρήνη στον κόσμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αγίας Εδρας, Πιέτρο Παρολίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή