Δ. Αβραμόπουλος: Διαχειρίσιμο το προσφυγικό

Δ. Αβραμόπουλος: Διαχειρίσιμο το προσφυγικό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαχειρίσιμη χαρακτήρισε πλέον την κατάσταση στο προσφυγικό ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας όμως πως «προσβλέπουμε σε θετική ανταπόκριση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο πλευρών». Ο επίτροπος υπογράμμισε πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό λειτουργεί θετικά, σημειώνοντας πως πέρυσι πάνω από 10.000 άνθρωποι διέσχιζαν καθημερινά το Αιγαίο, ενώ φέτος 50 με 100.

Από τη Μάλτα ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως «η Ευρώπη χρειάζεται μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στο πλευρό της» και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει εκπληρώσει 65 από τα 72 κριτήρια που έθεσε η Ε.Ε.

Η αντιμετώπιση των προκλήσεων στην πραγματική ζωή, βέβαια, είναι πιο δύσκολη. Χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατέθεσαν επείγον αίτημα στη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου-Ζεντέλη ώστε να ελεγχθούν οι αναφορές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τις οποίες φέρεται να προκύπτει η επανεισδοχή από την Ελλάδα προσφύγων στην Τουρκία, παρά το ότι πιθανώς οι τελευταίοι εκδήλωσαν βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου. Ταυτόχρονα, ζήτησαν να εξεταστεί η πιθανή απαγόρευση προσέγγισης από την Υπατη Αρμοστεία σε ομάδα προσφύγων που κρατούνταν σε αστυνομικό τμήμα της Πελοποννήσου.

Στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί λόγω της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, δεν λείπουν τα επεισόδια, όπως προχθές στη Σάμο όπου υπήρξε συμπλοκή μεταξύ μεταναστών και ντόπιων νεαρών. Δύο άτομα, ένας Σαμιώτης κι ένας μετανάστης, μεταφέρθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο Σάμου με χτυπήματα στο κεφάλι. Ακολούθησαν επεισόδια στο hotspot, όταν ομάδα προσφύγων διαμαρτυρήθηκε με πετροπόλεμο. Με την παρουσία δυνάμεων της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, η ένταση εκτονώθηκε. Στο κέντρο, πάντως, βρίσκονται 2.500 άτομα, με δυναμικότητα μόνο 700 θέσεις.

Την ίδια ώρα το πρόγραμμα επείγουσας μετεγκατάστασης της Ε.Ε. προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση προόδου, που εξέδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε κάμψη, καθώς μεταφέρθηκαν 779 άτομα (549 από την Ελλάδα και 230 από την Ιταλία) έναντι 1.372 τον Σεπτέμβριο. Η υποχώρηση αυτή «αντικατοπτρίζει ιδίως τον μικρό αριθμό των δεσμεύσεων» (εννοείται από τα κράτη-μέλη), σημειώνει η Κομισιόν. Με βάση όμως τις μετεγκαταστάσεις, που έχουν προγραμματιστεί και εκτελεστεί μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο, σημειώνει πως πρόκειται για «παροδική μείωση και όχι μακροπρόθεσμη πτώση». Συνολικά από την Ελλάδα έχουν μετεγκατασταθεί 5.376 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.924 στη Γαλλία, 629 στην Ολλανδία και 540 στη Φινλανδία.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως 5.238 υπήκοοι τρίτων χωρών «επέστρεψαν εθελοντικά στη χώρα καταγωγής τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή