Η πολιτική της ΕΚΤ μετά την εκλογή Τραμπ

Η πολιτική της ΕΚΤ μετά την εκλογή Τραμπ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ κατέστησε χθες σαφή την πρόθεσή της να διατηρήσει την ίδια πολιτική χωρίς απότομες μεταβολές και να παρακολουθήσει προσεκτικά τις εξελίξεις, αντιδρώντας ψύχραιμα στους κραδασμούς που προκάλεσε στις αγορές η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει διά των στελεχών της πως θα παρέμβει αν το κρίνει αναγκαίο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Σίγουρα να παραμείνουμε πιο ψύχραιμοι από τις αγορές», ήταν η δήλωση του Πίτερ Πράετ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, που υπογράμμισε ότι «θα εξακολουθήσουμε να καταγράφουμε την κατάσταση όπως πάντα και, συνήθως, αυτό που κάνουμε είναι να παραβλέπουμε την αστάθεια στις αγορές, ασφαλώς για τις πρώτες ημέρες μόνο». Εξίσου νηφάλια ήταν και η τοποθέτηση του Αυστριακού Εβαλντ Νοβότνι, μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που τόνισε ότι πρέπει να «παρακολουθήσουμε» προσεκτικά την κατάσταση, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι δεν αποκλείεται μια παρέμβαση της Τράπεζας, ενδεχομένως και στις αγορές συναλλάγματος. «Είμαστε προετοιμασμένοι να παρέμβουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο κ. Νοβότνι, ο οποίος προσέθεσε, όμως, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τη στάση που θα τηρήσει στην επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο. Παραδέχθηκε, πάντως, πως ο κόσμος εισήλθε σε φάση «μεγάλης αβεβαιότητας» μετά την εκλογή του Τραμπ και τόνισε ότι «δεν είναι καλή η ημέρα για την παγκόσμια οικονομία».

Ο κ. Νοβότνι υπενθύμισε πως εδώ και καιρό θεωρείται πιθανό να προχωρήσει η Federal Reserve σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, για να τονίσει ότι «δεν γνωρίζει κανείς αν παραμένει ακόμη πιθανή μια αύξηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τις κινήσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη». Ερωτώμενος, άλλωστε, πώς θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία η εκλογή Τραμπ, ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Μπόστζαν Γάζμπεκ τόνισε πως «τόσο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η ΕΚΤ έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν κατάλληλα σε οποιοδήποτε σοκ μετά τις αμερικανικές εκλογές». Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, η ΕΚΤ ενδέχεται να έχει την ίδια αντίδραση που είχε μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οπότε υπογράμμισε πως έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει άφθονη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οπως αποδείχθηκε, το σοκ που προκάλεσε αρχικά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δεν μεταφράστηκε αυτομάτως σε ουσιαστικό οικονομικό πρόβλημα. «Με το Brexit υπήρξε δραματική και ισχυρή αντίδραση», υπενθύμισε ο κ. Νοβότνι, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως στη συνέχεια επήλθε σταθεροποίηση και κατέληξε ότι πιθανότατα «βλέπουμε τώρα την ίδια φάση μεσοπρόθεσμης αβεβαιότητας».

Μία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Νταγκίν Νόρουμ, στέλεχος της επενδυτικής Storebrand Asset Management στο Οσλο, προέβλεψε πως η νίκη του Τραμπ θα προκαλέσει στις αγορές μικρότερες και πιο βραχύβιες αναταράξεις από εκείνες του Brexit. Χθες, άλλωστε, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, προεξόφλησε ότι θα χρειαστεί περισσότερος καιρός για να φανούν οι επιπτώσεις που θα έχει η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην πραγματική οικονομία. Οπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, μιλώντας στο Bloomberg, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος που θα έχει η νίκη Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία θα εξαρτηθεί από το ποιο μέρος του προγράμματός του θα μπορέσει να εφαρμόσει. Οι εκτεταμένες δαπάνες για έργα υποδομής, που εξήγγειλε μετά την εκλογή του, θα μπορούσαν να τονώσουν τη ζήτηση των ΗΠΑ για ευρωπαϊκά προϊόντα και έτσι να οδηγήσουν σε αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Αντιθέτως, μια ακύρωση ή σκληρή επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου θα μπορούσε να πλήξει το παγκόσμιο εμπόριο και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή