Στάση που δημιουργεί εκκρεμότητες στις τράπεζες

Στάση που δημιουργεί εκκρεμότητες στις τράπεζες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτά που συμβαίνουν με τις τράπεζες δεν έχουν προηγούμενο. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προσωρινή διοίκηση εδώ και 11 μήνες και καμία εποπτική αρχή, ελληνική ή ευρωπαϊκή, δεν αποφασίζει να βάλει τέλος σε αυτήν την εκκρεμότητα. Στην Εθνική Τράπεζα, η διοίκηση αγνοεί τη βούληση του μεγαλύτερου μετόχου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου. Το ΤΧΣ, όπως οποιοσδήποτε μεγαλομέτοχος σε οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία, είχε δύο επιλογές: Ή να δεχθεί την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ή να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο. Τι από τα δύο επέλεξε το Ταμείο; Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εξακολουθεί να διαφωνεί με την επιλογή Θωμόπουλου για πρόεδρο (ο εκπρόσωπός του στο διοικητικό συμβούλιο δεν τον ψήφισε) και αφήνει να αιωρείται η απειλή πως μπορεί να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να αλλάξει το Δ.Σ. Δηλαδή δημιουργεί νέα εκκρεμότητα, θέτοντας υπό προθεσμία τη διοίκηση της Εθνικής.

Από το γραφείο του νέου υπουργού Γιώργου Σταθάκη παρέλασαν το διήμερο οι διοικήσεις όλων των εποπτευόμενων φορέων και εταιρειών. Βεβαίως, όπως και ο ίδιος είπε αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, λόγω της συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τα ενεργειακά θέματα δεν του είναι παντελώς άγνωστα. Με την περισσότερο εις βάθος γνώση των θεμάτων από την ενημέρωση που είχε αρμοδίως κατά το διήμερο, ο νέος υπουργός φέρεται να αντιλήφθηκε ότι για κάποιους τομείς τα περιθώρια δράσης είναι ασφυκτικά, γι’ αυτό και έθεσε προτεραιότητες. Δεν είναι τυχαία τα απανωτά ραντεβού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, όχι όμως και με τα ΕΛΠΕ, που μπορούν να περιμένουν.

Διαδοχικές παρατάσεις

Εως τις 30 Νοεμβρίου παρατείνεται η μεταβίβαση των συμβολαίων ζωής και υγείας της ασφαλιστικής εταιρείας International Life στην Εθνική Ασφαλιστική. Μέχρι την ίδια ημερομηνία, έπειτα από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ισχύουν και τα μέτρα για την αναστολή πληρωμών τόσο από την International Life Ζωής όσο και από την International Life Γενικών. Η παράταση της προθεσμίας δίνεται στο πλαίσιο της τακτοποίησης των θεμάτων που αφορούν τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων στην Εθνική Ασφαλιστική. Οι διαδοχικές παρατάσεις, πάντως, έχουν οδηγήσει μερίδα των ασφαλισμένων σε άλλες εταιρείες, μειώνοντας τον αριθμό των συμβολαίων που θα αναλάβει η Εθνική Ασφαλιστική.

Πλούσια η ατζέντα του κ. Παπαδημητρίου

Το πρώτο τετ α τετ με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του θα έχει σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου (φωτ.). Ο υπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα εξετάσει ζητήματα εξωτερικού εμπορίου. Η ατζέντα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας της Ε.Ε. και τη νέα μεθοδολογία αντιντάμπινγκ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Eμπορίου, καθώς και τον απολογισμό των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP).

Κέντρο εξυπηρέτησης συνταξιούχων

Φωτιά αναμένεται να πάρουν οι γραμμές του ΟΤΕ, καθώς με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος (φωτ.) δημιουργείται τηλεφωνικό κέντρο πληροφόρησης ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Το Κέντρο, σύμφωνα με την απόφαση, θα στεγάζεται στο κτίριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κέντρου Αθηνών του ΟΑΕΕ, στην οδό Πειραιώς 46 – 48, με τηλέφωνο επικοινωνίας το 210-52.75.975. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, καθώς οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στο υπουργείο Εργασίας γίνονται εδώ και εβδομάδες δέκτες συνεχών καταγγελιών, παραπόνων και ενστάσεων από αγανακτισμένους συνταξιούχους, ενώ, ενόψει της δημιουργίας του ΕΦΚΑ, δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα και από ασφαλισμένους, κυρίως αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τις εισφορές τους. Οχι πως γνωρίζουν οι εργαζόμενοι στα ταμεία, αφού ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή