Οι Ρώσοι βουλευτές πανηγύρισαν με χειροκροτήματα

Οι Ρώσοι βουλευτές πανηγύρισαν με χειροκροτήματα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε χειροκροτήματα ξέσπασαν χθες το πρωί στην αίθουσα της ρωσικής Δούμας οι Ρώσοι βουλευτές όταν πληροφορήθηκαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατέκτησε την προεδρία των ΗΠΑ. Το Κρεμλίνο έχει καλωσορίσει τα ρητορικά ανοίγματα του Τραμπ, χωρίς ωστόσο να θεωρεί δεδομένο ότι αυτά θα μεταφραστούν σε απτές ενέργειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

«Καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος, υπό το φως της επιδείνωσης στην οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. «Ακούσαμε τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψηφίου, η οποία επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ», προσέθεσε. Οι προτεραιότητες της προεδρίας του νεοεκλεγέντος έγιναν σαφείς χθες με την πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για συνάντηση «με την πρώτη ευκαιρία». Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Τραμπ είναι «ειλικρινής φίλος του Ισραήλ» και ότι η συνομιλία ήταν «εγκάρδια και θερμή». «Είμαι πεπεισμένος πως θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη μοναδική συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες και θα την ανεβάσουμε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα».

Στην Αγκυρα, η εκλογή Τραμπ καλλιέργησε προσδοκίες για βελτίωση του διμερούς κλίματος, το οποίο διέρχεται περίοδο εντάσεων μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού. «Αν εκδώσετε σε σύντομο χρονικό διάστημα τον επικεφαλής μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν πολύ», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ παραμένει θεμέλιο της γερμανικής πολιτικής, αλλά υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ θα γίνει στη βάση συγκεκριμένων αξιών. «Η Γερμανία και οι ΗΠΑ συνδέονται με τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού προς τον νόμο και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ανεξάρτητα από την καταγωγή, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τις πολιτικές πεποιθήσεις», είπε η Μέρκελ, κριτήρια διόλου αυτονόητα για έναν πολιτικό με τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κίνα βρέθηκε συχνά στο στόχαστρο του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά χθες η αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα Global Times υποστήριξε ότι «τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για την Κίνα με πρόεδρο τον Τραμπ». «Ο Τραμπ δεν επιμένει στις ιδεολογικές διαφορές και επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους περιττών συγκρούσεων», έγραψε η εφημερίδα, θεωρώντας προεκλογικά πυροτεχνήματα τις υποσχέσεις του για επιβολή δασμών 45% στα κινεζικά προϊόντα. «Αναφορικά με τις απόψεις του για τον προστατευτισμό, το πιθανότερο είναι ότι θα υποχρεωθεί να προσαρμοστεί στους νόμους της οικονομίας», υποστήριξε. Ο κινεζικός Τύπος εξέλαβε τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ ως ένδειξη νοσηρότητας της δημοκρατίας, επιχαίροντας για το κινεζικό πολιτικό σύστημα. «Τέτοιο χάος και αταξία λέει στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ είναι άρρωστες στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική», σημείωσε η «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή