Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: Περίπου 10΄
Η προσθήκη τσίλι και φύτρων φασολιών δίνει επιπλέον υφή και γεύση σε αυτή την εξωτική συνταγή. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και φιλέτα ψαριών ή και καλαμάρι για το πιάτο αυτό.
- 600 γρ. γαρίδες (ζυγισμένες ακαθάριστες), φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας κρασί shao hsing (κινέζικο κρασί που βρίσκουμε σε καταστήματα με τρόφιμα Άπω Ανατολής – μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λευκό, ξηρό σέρι ή λευκό ημίγλυκο κρασί)
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1-2 κουτ. γλυκού αλάτι (ή όσο μας αρέσει)
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 60 γρ. φύτρες φασολιών, (από βαζάκι ή κονσέρβα) καλά στραγγισμένες (βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με ασιατικά τρόφιμα)
- 2 μέτριες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες (αυξομειώνουμε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα και τις αντοχές μας στα καυτερά)
Διαδικασία: Ετοιμάζουμε τα νουντλς, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
Σε ένα γουόκ ή σε μια φαρδιά, αντικολλητική κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε στο ίδιο λάδι, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά,ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μάς αρέσουν.
Προσθέτουμε τα νούντλς, τη σάλτσα σόγιας, το κρασί, τη ζάχαρη, το ξίδι, τις φύτρες φασολιών και τις γαρίδες και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες και να σκορπιστούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε σε μπολ, σκορπίζουμε την υπόλοιπη πιπεριά τσίλι και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr