Mατιές στον κόσμο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΝΤΕΝΣΕ

H Δανία επενδύει σε νέο μουσείο για τον Αντερσεν

Η ιδέα είναι παλιά, αλλά τώρα μπορεί να προχωρήσει χάρη σε μια γενναία δωρεά 33 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιδρυμα A.P. Moller, που είναι ο βασικός μέτοχος του ναυτιλιακού και πετρελαϊκού ομίλου A.P. Moller-Maersk. Το νέο μουσείο για τον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν θα δημιουργηθεί στο Οντενσε (167 χλμ. νοτιοδυτικά της Κοπεγχάγης) και θα είναι συμπληρωματικό στο υπάρχον, προεκτείνοντας την εμπειρία των επισκεπτών με εφαρμογή νέας τεχνολογίας. Εργο του ιαπωνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Kengo Kuma & Associates, το νέο μουσείο θα είναι «μαγικό», καθώς θα οδηγεί τους επισκέπτες να ζήσουν στο περιβάλλον των παραμυθιών. Η μελέτη προβλέπει μουσείο έκτασης 5.600 τ.μ. με ανάπτυξη κυρίως κάτω από τη γη, όπου παιδιά και ενήλικες θα ζουν μια υπερρεαλιστική πραγματικότητα. Η Δανία (όπως και η Αυστρία με τον Μότσαρτ) επενδύει στην παγκόσμια κληρονομιά του Αντερσεν προς όφελος της οικονομίας της. Ο Αντερσεν γεννήθηκε στο Οντενσε το 1805 και έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η Γκλέντα Τζάκσον ως Βασιλιάς Λιρ

Στο Old Vic (έως 3 Δεκεμβρίου), η Γκλέντα Τζάκσον δίνει έναν ακόμη μεγάλο ρόλο, μετά την πολυετή αποχή της στη σκηνή, αυτήν τη φορά ως Βασιλιάς Λιρ. Είναι η μοντέρνα προσέγγιση της Deborah Warner, σε μια παράσταση όπου η Γκλέντα Τζάκσον –όπως γράφει ο Μάικλ Μπίλινγκτον στον «Γκάρντιαν»– δίνει μια ερμηνεία πέρα από τα φύλα και προχωράει σε μια σπουδή για τα γηρατειά.

ΗΠΑ

Νέο βιβλίο για τον Στίβεν Κινγκ

H έκδοση του πιο πρόσφατου βιβλίου του, με τίτλο «Hearts in Suspension», ήταν μία αφορμή για τον Στίβεν Κινγκ να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο του Μέιν. Aλλωστε, το ίδιο το βιβλίο είναι οι αναμνήσεις και τα βιώματά του από την εποχή που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, όπου μπήκε για πρώτη φορά το έτος 1966. Πενήντα χρόνια μετά, ο Στίβεν Κινγκ έκανε μια συγκινητική ανάγνωση στους χώρους της νεότητάς του.

ΑΜΒΟΥΡΓΟ

Το νέο Μέγαρο Μουσικής

Στις 11 Ιανουαρίου 2017 πρόκειται να εγκαινιαστεί το εντυπωσιακό κτίριο της Elbphilarmonie, στο λιμάνι του Αμβούργου. Εμβλημα μιας νέας πολιτιστικής ευημερίας του, το κτίριο, που αξιοποιεί ως βάση παλιές αποθήκες, αναδύεται στην κυριολεξία μέσα από τη θάλασσα και δίνει την εντύπωση ενός υπέρλαμπρου υπερωκεανίου. Είναι έργο των Ελβετών αρχιτεκτόνων Herzog & de Meuron.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ο μοντερνισμός της Agnes Martin

Στο Γκούγκενχαϊμ της Πέμπτης Λεωφόρου, συνεχίζεται ώς τις 11 Ιανουαρίου η μεγάλη αναδρομική έκθεση για το έργο της Agnes Martin (1912-2004), μoρφής του αμερικανικού μοντερνισμού. Η έκθεση στο Γκούγκενχαϊμ προκαλεί νέα σκέψη πάνω στο έργο της και στη συμβολή της και ένα από τα παράδοξα είναι η ένδυση του «κλασικού» σε μια κληρονομιά έργων που μόνο κλασικά δεν ήταν. Η Μάρτιν δημιούργησε έργα σιωπής και ήρεμης τρικυμίας. Επινόησε τον κάναβο το 1960 μέσα από τη γεωμετρία του οποίου γέννησε πολλές ιδέες και προχώρησε και στη δημιουργία μονοχρωματικών έργων.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το πορτρέτο του καλλιτέχνη

Η αυτοπροσωπογραφία της Artemisia Gentileschi ως αλληγορία της ζωγραφικής (1638-9) είναι ένα από τα πολλά και εντυπωσιακά έργα που συνθέτουν την έκθεση «Το πορτρέτο του καλλιτέχνη». Παρουσιάζεται στο Λονδίνο, στο εξαίρετο μουσείο του Royal Trust, όπου περιοδικά παρουσιάζονται θεματικά τμήματα από τις βασιλικές συλλογές. Η Πινακοθήκη της Βασίλισσας (Queen’s Gallery) στο Μπάκιγχαμ είναι ένα από τα αξιοθέατα που εισάγουν τον επισκέπτη σε μια εκλεπτυσμένη αισθητική. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 17 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή