Δράμα: πληθωρική Μακεδονική εμπειρία

Δράμα: πληθωρική Μακεδονική εμπειρία

9' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει απ’ όλα και για όλους – οινόφιλους, φιλότεχνους και φυσιολάτρες. Η μακεδονική πόλη με το ανθρώπινο πρόσωπο, τα νεοκλασικά σπίτια και την εντυπωσιακή ιστορία προσφέρεται για φθινοπωρινές-χειμωνιάτικες αποδράσεις.

Η διαχρονική γοητεία της πηγάζει από το ανάγλυφο των οροσειρών της Ροδόπης, τον ζωοδότη ποταμό Νέστο, το νοτιότερο δάσος ερυθρελάτης της Ευρώπης στην Ελατιά, την ύπαρξη του μοναδικού στην Ελλάδα δάσους σημύδας και βέβαια το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, ένα από τα πολυτιμότερα οικοσυστήματα του πλανήτη, προσφέροντας στον επισκέπτη μοναδικές εμπειρίες και ιδανικές αφορμές για επιστροφή στη φύση. Ομως και η ίδια η πόλη της Δράμας –ιδιαίτερα το κέντρο της– με τους άφθονους χώρους πρασίνου διατηρεί έναν ανθρώπινο χαρακτήρα που δεν συναντάται συχνά στο αστικό περιβάλλον της χώρας μας.

Το περίφημο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί μια όαση 60 στρεμμάτων με άφθονα τρεχούμενα νερά και πολλά δέντρα. Σε αυτό το πάρκο-ορόσημο αποτυπώνεται και η νεότερη ιστορία της πόλης, καθώς τριγύρω του δεσπόζουν οι εντυπωσιακές καπναποθήκες και τα νεοκλασικά σπίτια, απομεινάρια της οικονομικής άνθησης που ήλθε μετά το 1870, όταν η παραγωγή και το εμπόριο του καπνού προκάλεσαν την αύξηση του πληθυσμού και την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1924, χτίστηκε η καπναποθήκη του Ελβετού καπνεμπόρου Χέρμαν Σπίρερ, το πιο επιβλητικό κτίριο όλων, που σήμερα συνεχίζει την πορεία του στη σύγχρονη ιστορία της πόλης ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Το Hydrama Grand Hotel εγκαινιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια, κυρίως για τον σεβασμό που επιδείχθηκε σε αυτό το διατηρητέο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του Μεσοπολέμου, αναβαθμίζοντας την εικόνα της πιο όμορφης περιοχής της πόλης, αλλά και του ξενοδοχειακού προϊόντος ολόκληρου του νομού.

Σαν χθες θυμάμαι τις συζητήσεις που είχα με φίλους κάθε φορά που επισκεπτόμουν τη Δράμα για τη φημολογούμενη μετατροπή του σε ξενοδοχείο. Ε, και αφού τελικά αυτή συνέβη, δεν μπορούσα να λείψω. Να με λοιπόν τώρα. Αντί να χαζεύω την καπναποθήκη από το πάρκο, απολαμβάνω το κρασί μου στο Warehouse Wine Cellar του ξενοδοχείου, υπό τις διακριτικές προτάσεις του sommelier Γιώργου Σαμούτη. Το Hydrama Grand Hotel διαθέτει το μοναδικό στην Ελλάδα αυτόματο Wine Dispenser με 16 διαφορετικούς κωδικούς από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα. Αφού προμηθευτείτε μια κάρτα με το ποσό που επιθυμείτε να χρεωθείτε, επιλέγετε ανάμεσα σε δοκιμές που ποικίλλουν από 25 ml (γουλιά γευσιγνωσίας: 1 έως 2,5 ευρώ), 75 ml (μισό ποτήρι: 2 έως 5,5 ευρώ) και 150 ml (ολόκληρο ποτήρι: 4 έως 11 ευρώ). Συνοδεύοντας το κρασί σας με πιάτα αλλαντικών και τυριών σε ένα καλαίσθητο περιβάλλον, θα ευφράνετε καρδίαν πραγματοποιώντας ένα όμορφο ταξίδι στον οινικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής.

Οίνος και Τέχνη

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλαϊτζίδη, πρόεδρο της νεοσύστατης Ενωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, «έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να καθιερωθεί το δραμινό κρασί στις διεθνείς αγορές. Σήμερα, καλλιεργούνται 5.000 στρέμματα παράγοντας 4 εκατομμύρια φιάλες εκ των οποίων το 40% εξάγεται. Καλύτερη αγορά μας είναι η Γερμανία, όπου καταλήγει το 50% των εξαγωγών, κυρίως λόγω των Ελλήνων μεταναστών που διατηρούν εστιατόρια εκεί. Ανερχόμενες είναι οι αγορές των ΗΠΑ και του Καναδά». Η απόφαση των οινοπαραγωγών της Δράμας να προωθήσουν σε μια κοινή προσπάθεια το brand «Wines of Drama», συμμετέχοντας με κοινό περίπτερο σε διεθνείς εκθέσεις, roadshows, αλλά και δίνοντας έμφαση στην προώθηση του τόπου τους μέσω του κρασιού, έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αρκεί να βρεθείτε τον Μάιο στη «Δραμοινογνωσία» και θα ερωτευτείτε τόσο την πόλη όσο και τα εκλεκτά κρασιά της. Επί μία εβδομάδα πραγματοποιούνται συναυλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα και εκδηλώσεις με βάση το κρασί. Πηγαίνοντας σε κάποια από τα επτά υπέροχα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, φροντίστε να προμηθευτείτε οπωσδήποτε το εξαιρετικό δραμινό λευκό, που έχει καθιερωθεί περισσότερο στη διεθνή αγορά, έναν συνδυασμό Ασύρτικου και Sauvignon blanc, με στόχο να χαρακτηριστεί ΠΟΠ.

Το γεγονός που ενέταξε την πόλη στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας και αργότερα του εξωτερικού υπήρξε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (www.dramafilmfestival.gr). Ολα ξεκίνησαν όταν η παρέα που συνιστούσε την Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 θέλησε να μεταλαμπαδεύσει την αγάπη της προς το σινεμά και σε άλλους ανθρώπους. Πλέον οι λάτρεις της 7ης τέχνης, δημιουργοί και θεατές, δίνουν κάθε Σεπτέμβρη ραντεβού στην πόλη. Το 2017 συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από τότε που η εξωστρέφεια και το όνειρο εκείνης της παρέας κέρδισαν το στοίχημα.

Κατεβαίνοντας σε ένα γνώριμό μου από τα παλιά υπόγειο-ατελιέ, συναντώ τον Δραμινό ζωγράφο Φώτη Γαλανόπουλο να βουτά, ως συνήθως, στα κύματα του σουρεαλισμού. Η νέα του δουλειά, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα, φέρει τον τίτλο «Επιπλέων βυθιζόμενος». Ρωτώντας τον αν αφορά στο προσφυγικό, πίνει μια γουλιά ρούμι και μου απαγγέλλει απόσπασμα από ένα ποίημά του: «Ηχος παράφρων λύθηκε σιμά στη μελωδία/ Στολίστηκε με θόρυβο/ Και άδραξε τα βραβεία». Και συνεχίζει: «Επιπλέων βυθιζόμενος δεν είναι μόνο ο πρόσφυγας. Είναι ο σημερινός άνθρωπος, ο ίδιος μας ο πολιτισμός». Από την ησυχία του μικρού ατελιέ καταφέρνει να διεθνοποιεί τις ανησυχίες του στις γκαλερί του κόσμου, χρησιμοποιώντας με τέτοιο τρόπο την τεχνολογία ώστε να την κάνει σύμμαχό του. Οσο χρειάζεται δηλαδή για να διεισδύει με τις έντονες χρωματικές συνθέσεις του στα ανήσυχα πνεύματα.

Η περιπλάνηση συνεχίζεται στο ιδιαίτερα καλαίσθητο Αρχαιολογικό Μουσείο, που μας ταξιδεύει στην ιστορία της περιοχής: από την Παλαιολιθική Εποχή στην Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου, μέχρι την εποχή του βασιλείου του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τα κορυφαία όμως ευρήματα του μουσείου είναι οι προτομές του θεού Διόνυσου που λατρευόταν σε όλη τη Δράμα. Στη συνέχεια, περπατώντας επί του κεντρικού δρόμου Εθνικής Αμύνης, θα συναντήσετε τον Δημοτικό Κήπο, μια ιδιότυπη υπαίθρια αίθουσα τέχνης. Το βλέμμα μαγνητίζουν αγάλματα διαφορετικών καλλιτεχνικών τεχνοτροπιών από δημιουργούς από όλο τον κόσμο που ξεπηδούν ανάμεσα στα δέντρα. Πρόκειται για τα απομεινάρια της ευφάνταστης δράσης «Καλλιτεχνικός Μάιος», κατά την οποία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Δράμα φιλοξενούσε γλύπτες που δημιουργούσαν εδώ και χάριζαν τα έργα τους στην πόλη.

Περπατώντας στα σοκάκια της παλιάς πόλης, ανάμεσα στα μπακιρτζίδικα και τα μικρομάγαζα, αναδίδονται οι μυρωδιές από τις κουζίνες Ποντίων, Μικρασιατών, Μακεδόνων, Αρμενίων, με κοινή συνισταμένη την αγάπη στα καυτερά και τα μπαχάρια. Απόγονοι των προσφύγων που συνέρρευσαν εδώ μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα μυστικά του γαστρονομικού τους πολιτισμού. Για να σας ανοίξει η όρεξη, επισκεφτείτε κάποια από τις δύο αλλαντοποιίες που θα βρείτε στον δρόμο σας και δοκιμάστε παστουρμάδες, σουτζούκια και καβουρμάδες. Αλλωστε τα τελευταία τρία χρόνια η «πιάτσα» της Δράμας έχει μεταφερθεί στους πεζόδρομους πέριξ της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου: μικρά ταβερνάκια, τσιπουράδικα και καφέ-μπαρ θέτουν την παλιά πόλη στο προσκήνιο, δίνοντας ξανά ζωή στα νεοκλασικά κτίρια.

Οργιαστική φύση, Διονυσιακά δρώμενα

Η ομορφιά του φθινοπώρου στην περιοχή είναι τα πορτοκαλοκόκκινα και κίτρινα φυλλώματα από τις οξιές που εναλλάσσονται με τις ποικίλες αποχρώσεις του πράσινου στο πιο όμορφο ίσως δάσος της Ελλάδας, το Παρθένο Δάσος του Φρακτού. Είναι η έκρηξη των χρωμάτων πριν από τη σιωπή του χειμώνα, οπότε και όλα θα ντυθούν με χιόνι. Νοτιοδυτικά, στο όρος Φαλακρό, το βορειότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας αποτελεί τους χειμερινούς μήνες έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης εκδρομέων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Διαθέτει καταφύγιο όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν έως 80 άτομα. Απέχει 46 χλμ. από τη Δράμα και 190 από τη Θεσσαλονίκη, ενώ στο πλησιέστερο χωριό, τον Βώλακα, μόλις στα 12 χιλιόμετρα, θα βρείτε καλαίσθητους ξενώνες και τοπικές λιχουδιές στα ταβερνάκια, απολαμβάνοντας άρτια φιλοξενία από τους κατοίκους. Αν βρεθείτε στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, επισκεφτείτε οπωσδήποτε το πανέμορφο καφέ πάνω από τις πίστες, σε υψόμετρο 2.100 μ. Από το υπαίθριο μπαλκόνι του η θέα είναι απεριόριστη. Με καθαρή ατμόσφαιρα μπορείτε να διακρίνετε από το όρος Αθως στη Χαλκιδική έως τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Σε αυτή την οργιαστική φύση οι θεοί φάνηκαν γενναιόδωροι από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς η γη ήταν κατάλληλη για την καλλιέργεια της αμπέλου. Ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και του θεάτρου, λατρεύτηκε στην περιοχή και ένα από τα ελάχιστα ιερά αφιερωμένα σε αυτόν που έχει φέρει στην επιφάνεια η αρχαιολογική σκαπάνη πανελλαδικά, βρίσκεται στο χωριό της Καλής Βρύσης. Ο ναός χρονολογείται μεταξύ 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. και είναι επισκέψιμος. Τριγύρω του βρίσκονται οι αμπελώνες της Δράμας. Ενδεικτικές της «διονυσιακής» κληρονομιάς της περιοχής είναι οι λεγόμενες γιορτές του Δωδεκαημέρου, που κορυφώνονται κάθε χρόνο στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου στα γύρω χωριά. Η πομπή των «μπαμπούγερων» και των «αράπηδων», με τον εκκωφαντικό θόρυβο που προκαλούν με τα μεγάλα τους κουδούνια, σκοπό έχει να «ξυπνήσει» τη μάνα γη. Παραπέμποντας στην πομπή των «Αγροτικών Διονυσίων», προετοιμάζουν το έδαφος για τη σπορά και φροντίζουν ώστε να έχει ευκαρπία και γονιμότητα. Τρεις ημέρες και τρεις νύχτες διαρκεί το έθιμο με πολύ γλέντι και χορό, υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων, της γκάιντας και του νταϊρέ. Μοναστηράκι, Καλή Βρύση, Πετρούσα, Πύργοι και Βώλακας είναι τα χωριά όπου –με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές– εορτάζεται πανηγυρικά το ίδιο γεγονός.

Πτήση με την αερολέσχη

Δράμα: πληθωρική Μακεδονική εμπειρία-1

«Ενα, δύο, τρέξεεεε…». Αυτό ήταν! Αιωρούμαι πάνω από την πόλη της Δράμας και την πεδιάδα της, ενώ με μια στροφή που κάνει ο Σάκης, ο χειριστής του παραπέντε, αποκαλύπτονται μπροστά μου ξεκάθαρα οι ορεινοί όγκοι που μας περιβάλλουν: του Μενοίκιου στα δυτικά, του Παγγαίου στα ανατολικά και του Φαλακρού στα βόρεια. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε την αναζωογονητική αεροξενάγηση επικοινωνώντας με την Aερολέσχη Αίολος Δράμας (www.aiolosdrama.org), μία από τις πιο δραστήριες της χώρας μας και καταξιωμένη παγκοσμίως στη διοργάνωση διεθνών αγώνων.

Μετάβαση

Η Δράμα απέχει 647 χλμ. από την Αθήνα και 147 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το κόστος για βενζίνη και διόδια υπολογίζεται στα 200 ευρώ με επιστροφή (7½ ώρες) και στα 35 ευρώ αντίστοιχα (1½ ώρα). 

Διαμονή 

Δράμα: πληθωρική Μακεδονική εμπειρία-2

Hydrama Grand Hotel

Hydrama Grand Hotel (Αγίας Βαρβάρας 11, τηλ. 25210-33322, www.hydramagrandhotel.gr). Προσιτή πολυτέλεια 5 αστέρων. Ιδανική τοποθεσία μπροστά από το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας. Δίνει έμφαση στην οινογευσία. Διαθέτει spa.

Από 120 ευρώ το δίκλινο.

Το Αλώνι του κυρ Θανάση (Βώλακας, τηλ. 25230-23714, www.alonihotel.gr). Φιλόξενος και όμορφος ξενώνας, ιδανικός για εξορμήσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού. Εξαιρετικό παραδοσιακό πρωινό, πιστοποιημένο από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.  Από 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Ελατιά (Δάσος Ελατιάς, τηλ. 6948-054356, www.elatiahotel.gr). Προνόμιο του ξενοδοχείου η ιδανική του τοποθεσία, αφού βρίσκεστε σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η ερυθρελάτη. Παρέχονται ποδήλατα βουνού. 

Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό 

Φιλέτο (Παπαδιαμάντη 9, τηλ. 25211-06100). Προσεγμένο σέρβις και υψηλή ποιότητα εδεσμάτων τόσο σε ψαρικά όσο και σε κρεατικά. Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας.

Εϊ κιτί (Αμύντα 56, τηλ. 25210-35181). Παραδοσιακή ποντιακή ταβέρνα. Στις οργανωμένες ή αναπάντεχες μουσικές βραδιές θα αισθάνεστε ακόμα πιο τυχεροί που βρεθήκατε εδώ.

Καφές- Ποτό 

Honey Bar (Ελ. Βενιζέλου 47, τηλ. 25210-34882). Στο παλιό διατηρητέο κτίριο που λειτουργούσε ως χάνι δημιουργήθηκε το πρώτο cocktail bar της πόλης. Διαθέτει όλες τις τοπικές ετικέτες κρασιού, τις οποίες θα απολαύσετε γύρω από το τζάκι.

Chocolat (Εθνικής Αμύνης 10, τηλ. 25210-33195). Το καφέ του ξενοδοχείου Ξενία αποτελεί έναν πανέμορφο χώρο που δημιουργεί αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς. Στα συν η βιβλιοθήκη.

Εντεχνο (Περικλέους Καβδά 9, τηλ. 25217-79010). Το μπαράκι της γειτονιάς που διοργανώνει τακτικά live. Αγαπημένο των ντόπιων.

Μουσεία

Δράμα: πληθωρική Μακεδονική εμπειρία-3

Ξεκινήστε την περιήγηση στην πόλη από το Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατριάρχου Διονυσίου 2, τηλ. 25210-31365). Ξεχωρίζει για τη σύγχρονη εκθεσιακή προσέγγιση των συλλογών του, που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική Εποχή. Την παράσταση κλέβουν οι προτομές του θεού Διόνυσου. 

Δράμα: πληθωρική Μακεδονική εμπειρία-4

Εκκλησιαστικό Μουσείο (Ελ. Βενιζέλου 168, τηλ. 25210-32362). Στο Επισκοπικό Μέγαρο Δράμας φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό Μουσείο, όπου εκτίθενται θησαυροί ανεκτίμητης πνευματικής και καλλιτεχνικής αξίας, όπως εικόνες του 13ου, του 17ου και του 19ου αιώνα. Πολλά από τα εκθέματα είναι κειμήλια που μετέφεραν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου το 1922 από τις εκκλησίες των πανάρχαιων εστιών στη νέα πατρίδα, σαν το πιο πολύτιμο φορτίο τον καιρό του ξεριζωμού.

Χριστούγεννα στην Πόλη 

Η Δράμα έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ο απόλυτος χειμερινός προορισμός λόγω της Ονειρούπολης (www.oneiroupoli.gr), του φαντασμαγορικού χωριού του Αη Βασίλη που από τις 3 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου θα στηθεί στον Δημοτικό Κήπο φιλοξενώντας παγοδρόμιο, καρουσέλ, σπίτι των ξωτικών, συναυλίες, θεατρικά και δεκάδες δρώμενα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή