Eurasia Group: Η εκλογή Τραμπ δίνει μεγαλύτερη «εσωτερική» ελευθερία στον Ερντογάν

Eurasia Group: Η εκλογή Τραμπ δίνει μεγαλύτερη «εσωτερική» ελευθερία στον Ερντογάν

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογή Τραμπ θα δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό, αλλά θα τον περιορίσει ως προς τις κινήσεις του στο διεθνές περιβάλλον, εκτιμά το Eurasia Group, το οποίο εξέδωσε τις προβλέψεις του για τις πιθανές επιπτώσεις της προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το think tank, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπάρξει μάλλον λιγότερο επικριτικός σε σχέση με τον Μπάρακ Ομπάμα ή τη Χίλαρι Κλίντον ως προς τις αυταρχικές τάσεις του Ερντογάν, με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στην προώθηση της «ανελεύθερης», όπως την αποκαλεί το Eurasia Group, ατζέντας τους και της οργάνωσης ενός δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση την ερχόμενη άνοιξη.

«Η Κλίντον είχε δηλώσει δημόσια ότι η συνεργασία των ΗΠΑ με τις κουρδικές δυνάμεις του PYD θα συνεχιζόταν […] Οι αναφορές για συνεισφορά ακολούθων του Φετουλάχ Γκιουλέν στην προεκλογική της εκστρατεία, επίσης δημιούργησαν καχυποψία στην Άγκυρα», αναφέρει το think tank.

O Τραμπ, υποστηρίζει το Eurasia Group, θα κινηθεί περισσότερο με βάση το «πραγματιστικό συμφέρον» των ΗΠΑ, παρά με βάση «ευαισθησίες» για τη διατήρηση των δημοκρατικών αξιών.

Ο περιφερειακός χώρος δράσης της Άγκυρας περιορίζεται

Αν και η στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους δεν είναι γνωστή, το Eurasia Group προβλέπει ότι η συμμαχία Ουάσιγκτον- PYD δύσκολα θα «πληγεί» προς απογοήτευση της Άγκυρας.

Το think tank, ωστόσο διαβλέπει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα είναι ίσως ακόμη πιο αποφασισμένη να εμπλακεί στη Μέση Ανατολή από την κυβέρνηση Ομπάμα, εάν υπάρξουν εξελίξεις ευθέως απειλητικές προς τα αμερικανικά συμφέροντα.

Αυτό συνεπάγεται λιγότερο χώρο κινήσεων για την Άγκυρα στην περιοχή. Οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή αφορούν κυρίως την αποφυγή δημιουργίας μίας ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας επί συριακού εδάφους και την επικράτηση της επί των σουνιτών της Συρίας και του Ιράκ, όπου οι Κούρδοι έχουν αρκετή αυτονομία.

Η υπόθεση Γκιουλέν

Το Eurasia Group θεωρεί ότι το ζήτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία  θα αποτελέσει τεστ για τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Η  τουρκική κυβέρνηση θα κληθεί να δράσει σε ένα περιβάλλον οπού μπορεί να υπάρξει εμφανής βελτίωση μεταξύ των ρώσο-αμερικανικών σχέσεων και αυτό υπό το φως της πρόσφατης αναπροσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Μπορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ να συνεχάρη δημόσια τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του και να τον κάλεσε να εκδόσει τον θεωρούμενο ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά το Eurasia Group αμφιβάλλει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Συνεχείς οι οικονομικές προκλήσεις

Η αβεβαιότητα σε οικονομικό επίπεδο θα συνεχισθεί για την Τουρκία, σύμφωνα με το Eurasia Group. Αυτή σχετίζεται με τα ερωτηματικά ως προς την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα συμπεραίνει το think tank, οι πολιτικοί παράγοντες θα έχουν αρνητική επίπτωση στο μακρό-επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή