Κυπριακό: Παραμένουν οι δυσκολίες στο εδαφικό

Κυπριακό: Παραμένουν οι δυσκολίες στο εδαφικό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εποικοδομητική χαρακτηρίζουν τη συνάντηση πηγές κοντά στον Κύπριο Προεδρο Νίκο Αναστασιάδης, τη σημερινή συνάντηση με τον Μουσταφα Ακιντζι και την ομάδα του για το εδαφικό στην Ελβετία

Σχολίασαν ωστόσο πως υπάρχουν δυσκολίες και αντικειμενικές διάφορες σε μια σειρά από θέματα που μένει να φανεί πως θα αντιμετωπιστούν.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε περίπου στις 22:00 ενώ η επόμενη είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής στις 10.30 το πρωί.

Ζήτημα η πρόοδος

Δυο ήταν τα βασικά ζητήματα της Πέμπτης αναφορικά με τις συνομιλίες για το εδαφικό. Αν έχει γίνει πρόοδος, ποια είναι αυτή, αν δόθηκαν εδαφικά ποσοστά από τους Τουρκοκύπριους και τι μέλει γενέσθαι την Παρασκευή που είναι η τελευταία ημέρα. Ξεκινώντας από το τελευταίο, τα χρονικά περιθώρια έφτασαν πλέον στα όριά τους.

Οι πληροφορίες για παράταση δεν επιβεβαιώθηκαν και οι αποστολές αναχωρούν Σάββατο μεσημέρι. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ο χαμένος χρόνος αφορούσε την προετοιμασία του κοινού εγγράφου με τα μπλε και τα κόκκινα σημεία προς αναζήτηση σύγκλισης.

Από την άλλη πλευρά, είναι ενδεικτικό πως η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί την Τετάρτη το βράδυ κράτησε μόνο μισή ώρα. Ως προς το αν δόθηκαν εδαφικά ποσοστά από τους τ/κ, με το ξεκαθάρισμα να γίνεται και την απάντηση να είναι αρνητική. Η ε/κ πλευρά, ως πρώτη διαπραγματευτική θέση έχει δώσει εδαφικό ποσοστό αλλά βασικό κριτήριο παραμένει, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι είναι 12 στο σύνολό τους, η επιστροφή προσφύγων και περιουσιών υπό ε/κ διοίκηση.

Η τελευταία ημέρα και το γεύμα

Την Παρασκευή όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην κορφή του Μοντ Πελερέν και το ξενοδοχείο που έχουν κατακλύσει οι αποστολές. Τηρουμένου και του προγράμματος που έχουν εκπονήσει τα ΗΕ, οι διαπραγματευτικές ομάδες και οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία την Πέμπτη το βράδυ να μεταβούν για δείπνο, πρώτη φορά εκτός ξενοδοχείου, στην περιοχή Montreux.

Παράλληλα όμως, τα δημοσιογραφικά πηγαδάκια απασχόλησαν δηλώσεις από αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως του Τσαβούσογλου χθες ο οποίος επανέλαβε για άλλη μια φορά την ακλόνητη θέση της Τουρκίας για αλλαγές στο σύστημα εγγυήσεων.

Αν οι προηγούμενες μέρες ήταν καθοριστικές ως προς τις συνομιλίες και με το κλίμα ανάμεσα η Παρασκευή αναμένεται να κρίνει και τη συνέχεια.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή