ΗΠΑ: Επίδειξη ομαλότητας με φόντο την αναταραχή

ΗΠΑ: Επίδειξη ομαλότητας με φόντο την αναταραχή

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο δύσκολη «παράδοση σκυτάλης» στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά δρομολογήθηκε χθες με την πρώτη, μετά τις προεδρικές εκλογές, συνάντηση Ομπάμα – Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Δύο πολιτικοί που δεν θα μπορούσαν να διαφέρουν περισσότερο σε ταμπεραμέντο, θέσεις και αξίες εκλήθησαν να αποδείξουν ότι η ομαλή μετάβαση της εξουσίας, από τις πλέον ιερές παραδόσεις του αμερικανικού πολιτικού συστήματος, θα επιβιώσει της οξύτατης αντιπαράθεσης που σημάδεψε την ανάδειξη του 45ου προέδρου.

Ο νικητής των εκλογών προσήλθε στον Λευκό Οίκο χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια, η οποία συναντήθηκε με τη Μισέλ Ομπάμα. Αργότερα, αναμενόταν στο ιστορικό κτίριο της Λεωφόρου Πενσυλβανίας ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, προκειμένου να ενημερωθεί από τον απερχόμενο αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν –χωρίς παρουσία συνεργατών τους– συζήτηση Ομπάμα – Τραμπ ήταν και το επικείμενο ταξίδι τού εν ενεργεία προέδρου σε Περού, Ελλάδα και Γερμανία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος αξιωματούχος αναγνώρισε ότι «δεν επιλύθηκαν όλες οι διαφορές» μεταξύ των δύο ανδρών, αν και προηγουμένως ο Ομπάμα είχε κάνει λόγο για «εξαιρετική» συνάντηση και ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι επιζητεί τις «συμβουλές» του απερχόμενου προέδρου.

Στην περίπτωση του διπόλου Ομπάμα – Τραμπ, ο όρος «διαφορές» ακούγεται μάλλον ως ευφημισμός. Υποστηρίζοντας σθεναρά τη Χίλαρι Κλίντον στον προεκλογικό αγώνα, ο Ομπάμα χαρακτήρισε κατ’ επανάληψιν τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο όχι μόνο ακατάλληλο για το προεδρικό αξίωμα, αλλά και επικίνδυνο για τη χώρα λόγω ιδιοσυγκρασίας και μηδαμινής πολιτικής πείρας. Από την πλευρά του, ο Τραμπ είχε φθάσει να αμφισβητήσει ακόμη και τη νομιμότητα της εκλογής Ομπάμα, υποστηρίζοντας –εσφαλμένα– ότι είχε γεννηθεί εκτός αμερικανικού εδάφους, ενώ βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις, εάν εφαρμοστούν, θα ακυρώσουν θεμελιώδη στοιχεία της πολιτικής κληρονομιάς Ομπάμα, όπως η μεταρρύθμιση στην υγειονομική περίθαλψη και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε αντίθεση με την επίδειξη θεσμικής ομαλότητας μπροστά στις κάμερες που είχαν στηθεί έξω από τον Λευκό Οίκο, η ατμόσφαιρα στους δρόμους πολλών αμερικανικών πόλεων ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη μέχρι το Λος Αντζελες και το Οκλαντ, περνώντας από το Σικάγο και το Κάνσας, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν σε διαδηλώσεις εναντίον του Τραμπ με συνθήματα όπως «Δεν είναι ο πρόεδρός μας». Σε αρκετές περιπτώσεις, διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του εκλεγέντος προέδρου και έκλεισαν για ώρα κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Ενώ η ομάδα του Τραμπ για τη μεταβίβαση της εξουσίας, με επικεφαλής τον κυβερνήτη Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, έχει ήδη αρχίσει εντατική συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα της κυβέρνησης Ομπάμα, εμφανίστηκαν χθες τα πρώτα δείγματα μετριασμού ορισμένων από τις πιο επίμαχες προτάσεις του εκλεγέντος προέδρου. Από την επίσημη ιστοσελίδα της εκστρατείας Τραμπ αφαιρέθηκε η πρόταση για απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, όπως και εκείνη για απόσυρση από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ετοιμάζουν συμβιβαστική πρόταση που θα αντικαταστήσει το διαβόητο τείχος στα σύνορα του Μεξικού με ενίσχυση του αγκαθωτού συρματοπλέγματος, αν και κάτι τέτοιο μένει να επιβεβαιωθεί. Παρόλ’ αυτά, τα πάθη που πυροδότησε η εκστρατεία του Τραμπ δεν καταλαγιάζουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Στο Πανεπιστήμιο Λαφαγέτ της Λουιζιάνα, δύο άνδρες, ο ένας εκ των οποίων φορούσε καπέλο του Τραμπ, επιτέθηκαν χθες σε μουσουλμάνα φοιτήτρια, της αφαίρεσαν το κάλυμμα της κεφαλής και το πορτοφόλι και τη χτύπησαν φωνάζοντας ρατσιστικά επίθετα.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ επιβεβαίωσε ότι μέλη του επιτελείου Τραμπ συναντήθηκαν, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με Ρώσους αξιωματούχους, κάτι που προηγουμένως αρνιόταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος. Ο Ρώσος αξιωματούχος επανέλαβε ότι η Μόσχα προσβλέπει σε βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν περιμένει τίποτα ιδιαίτερο» από την κυβέρνηση Τραμπ και «δεν είναι γεμάτη ρόδινες προσδοκίες». Τέλος, από το γραφείο της Τερέζα Μέι έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ προσκάλεσε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό σε συνάντηση μαζί του «το συντομότερο δυνατόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή