Γ. Στουρνάρας: «Μόνο με βιώσιμο χρέος θα μπορέσει η Ελλάδα νε ενταχθεί στο QE»

Γ. Στουρνάρας: «Μόνο με βιώσιμο χρέος θα μπορέσει η Ελλάδα νε ενταχθεί στο QE»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι περισσότερο από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους θα πρέπει να έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, προκειμένου να προχωρήσει στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο πρακτορείο Reuters, εξηγώντας ότι η «ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξαρτάται από το αν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο». Χωρίς μια σοβαρή συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η Ελλάδα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, υπογράμμισε. «Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι ισχυρό σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης που μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Από τη δήλωση αυτή προκύπτει ότι η έκθεση βιωσιμότητας που θα συντάξει η ΕΚΤ προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Εκτός από τα βραχυπρόθεσμα απαιτείται να υπάρχει και κάτι για τα μεσοπρόθεσμα, δηλαδή αυτά που θα εφαρμοστούν μετά το 2018.

Σημειώνεται ότι την πρόθεση της ΕΚΤ να συντάξει τη δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος έχει επισήμως ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι. Αν και η συμφωνία του Eurogroup τον Μάιο προβλέπει την προοπτική να αποφασιστούν εμπροσθοβαρώς, δηλαδή μαζί με τα βραχυπρόθεσμα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Γερμανία αντιδρά προς το παρόν στο να ανοίξει τώρα αυτή η συζήτηση. Η στάση της δυσκολεύει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που με τη σειρά της είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Εξηγώντας τα οφέλη από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι «δευτερογενώς σημαντικότερα», καθώς πρόκειται για κίνηση που «διαθέτει ισχυρό συμβολισμό και αντανακλά εμπιστοσύνη». «Η ένταξη στο QE θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αποτελεί στην ουσία το διαβατήριο μας για την έξοδο στις αγορές», υπογράμμισε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιχειρήσει μια δοκιμαστική έκδοση ομολόγων την επόμενη χρονιά. Ολα τα στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας στις αγορές στο άμεσο μέλλον. Προϋπόθεση αποτελεί η ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι το Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στις προτάσεις που έχει κάνει η ΤτΕ για το χρέος και τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αναφορικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% έως το 2019 και επανέλαβε ότι η ΤτΕ έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια.

«Νέα χαλάρωση των capital controls»

Βήματα προς την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προανήγγειλε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, συνδέοντας ωστόσο την πλήρη άρση τους με εξελίξεις όπως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στα άμεσα, πάντως, μέτρα σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αναμένεται να είναι η δυνατότητα που θα δοθεί σε ανώνυμες εταιρείες να ανοίγουν λογαριασμό σε τράπεζα του εσωτερικού, ευελιξία που δεν επιτρέπεται σήμερα. Το μέτρο έχει λάβει την έγκριση της ΕΚΤ και αναμένεται και η σύμφωνη γνώμη των θεσμών ίσως και αύριο, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «η πλήρης άρση των περιορισμών βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Πάνω από όλα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή