Συναγερμός και πιέσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Συναγερμός και πιέσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η ηγεσία της Αστυνομίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Ηδη από χθες, ξένες διπλωματικές αποστολές υπέβαλαν επίσημα αιτήματα για ενίσχυση των μέτρων προστασίας τους, ενώ –σχεδόν αντανακλαστικά– Γάλλοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να λάβει άμεσα μέριμνα για τη φύλαξη γαλλικού ενδιαφέροντος οργανισμών και επιχειρήσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Τόσκας είχε απευθείας επικοινωνία με τον Γάλλο πρέσβη Christophe Chantepy, ενώ συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κατά την οποία αποφασίστηκαν αλλαγές στο σχέδιο φύλαξης στόχων που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Αμεση, όπως αναμενόταν, ήταν η αντίδραση των αξιωματούχων ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς απομένουν μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου. Εκπρόσωποι αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποίησαν χθες το πρωί νέα επίσκεψη στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και είχαν συναντήσεις με αρμόδιους Ελληνες αξιωματικούς. Κατά πληροφορίες, τους ενημέρωσαν για το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου και ζήτησαν να ενημερωθούν για το κατά πόσον υπάρχουν πληροφορίες για σχέδια ταραχών και επιθέσεων το διάστημα παραμονής του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Αλλωστε, είναι διάχυτη η ανησυχία ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, πιθανόν και πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου, θα επιχειρηθεί νέα τρομοκρατική επίθεση κατά αστυνομικού ή άλλου στόχου. Στα μέτρα ασφαλείας του απερχόμενου προέδρου υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν περίπου 300 Αμερικανοί πράκτορες, αρκετοί από τους οποίους (περί τους 60 σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις) βρίσκονται ήδη εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα στην πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας «κατόπτευση» περιοχών της. Αντίστοιχα, επί ποδός για τον ίδιο ακριβώς λόγο υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται περίπου 3.000 αστυνομικοί.

Η επίθεση στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας επί της οδού Βασ. Σοφίας έγινε δέκα λεπτά πριν από τις πέντε χθες το πρωί. Δύο άτομα που φορούσαν σκούρα ρούχα και κράνη και επέβαιναν σε μικρού κυβισμού μοτοσικλέτα πλησίασαν την είσοδο της πρεσβείας, ελάττωσαν ταχύτητα και δίχως να ακινητοποιήσουν τη μηχανή ή να αποβιβαστούν απ’ αυτή, πέταξαν μια χειροβομβίδα προς την αλεξίσφαιρη σκοπιά που βρίσκεται ένα-δύο μέτρα δίπλα από την είσοδο της πρεσβείας. Ακολούθησε έκρηξη, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό του 33χρονου σκοπού στο πόδι. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και νωρίς το μεσημέρι αποχώρησε. Οπως φέρεται να κατέθεσε σε αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που ερευνούν το συμβάν, στη θέα των δύο ατόμων που πλησίασαν την είσοδο της πρεσβείας με μηχανή, άνοιξε την πόρτα της θωρακισμένης σκοπιάς και ξεκίνησε να κινείται προς το μέρος τους, νομίζοντας προς στιγμήν ότι επρόκειτο για συναδέλφους του από περίπολο της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Ωστόσο, αμέσως μόλις κατάλαβε ότι οι δύο κρανοφόροι εκτόξευσαν εναντίον του χειροβομβίδα κινήθηκε πίσω στη σκοπιά, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα θραύσματα της χειροβομβίδας να πλήξουν εξωτερικά το αλεξίσφαιρο κουβούκλιο.

Από την επεξεργασία του βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας και τις μαρτυρίες αστυνομικών της ΥΜΕΤ που βρίσκονταν ακριβώς απέναντι, στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής, προκύπτει ότι οι δύο δράστες χρησιμοποίησαν για κάλυψη ένα αστικό λεωφορείο που μόλις ξεκινούσε το δρομολόγιό του.

Συγκεκριμένα, μπήκαν ανάμεσα στο λεωφορείο που ήταν ακινητοποιημένο στο φανάρι μπροστά στην πρεσβεία και το πεζοδρόμιο και πέταξαν τη χειροβομβίδα τη στιγμή ακριβώς που οι αστυνομικοί της ΥΜΕΤ απέναντι δεν είχαν οπτική επαφή με το περιστατικό. Αμέσως μετά διέφυγαν στρίβοντας δεξιά στην οδό Πανεπιστημίου. Μια μηχανή που βρέθηκε στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Σόλωνος δεν προέκυψε ότι ήταν αυτή των δραστών.

«Απόπειρα δολοφονίας» κατά του αστυνομικού σκοπού καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ειδικών Φρουρών. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «οι αστυνομικοί αποτελούν ασπίδα αλλά και θύμα απέναντι σε ενέργειες κάθε είδους ψυχοπαθούς εγκληματία-τρομοκράτη».

Οι εκτιμήσεις για τους δράστες και τον στόχο

Διττό στόχο είχε η επίθεση με χειροβομβίδα στην είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, όπως εκτιμούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Οι δράστες ήθελαν αφενός να πλήξουν τον αστυνομικό σκοπό στην είσοδο του κτιρίου, και αφετέρου την έδρα της γαλλικής διπλωματίας στην Ελλάδα. Αφορμή, σύμφωνα με μια εκδοχή, είναι η υπόθεση του Λιβανέζου Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα, ο οποίος κρατείται σε γαλλικές φυλακές καταδικασθείς σε φυλάκιση 32 χρόνων για δύο δολοφονίες διπλωματών στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Κείμενα συμπαράστασης είχαν δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο ο φυλακισμένος για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης, αλλά και τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα στις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε διάχυτη ανησυχία για ενδεχόμενο χτύπημα εναντίον γαλλικού στόχου. Σχετικά με την ταυτότητα της οργάνωσης που βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή επίθεση, οι αναλυτές της αστυνομίας αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Επισημαίνουν ότι τα μέλη της ΣΠΦ ανέλαβαν την ευθύνη για την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη, ανακοινώνοντας νέα «καμπάνια» τρόμου με ονομασία «Νέμεσις». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν ότι η Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών έχει στο ενεργητικό της επιθέσεις κατά της πρεσβείας του Ισραήλ και της οικίας του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι. Στην εξίσωση προστίθεται, τέλος, η πρόσφατη ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ –από δύο άτομα που επέβαιναν σε μηχανάκι– στο κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού, στο Κολωνάκι, μερικές δεκάδες μέτρα από τη γαλλική πρεσβεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή