Πρόταση για ισόβια σε εννέα Κούρδους δημοσιογράφους

Πρόταση για ισόβια σε εννέα Κούρδους δημοσιογράφους

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισόβια ζήτησε χθες η εισαγγελία της Τουρκίας για την Ασλί Ερντογάν, μία από τις γνωστότερες συγγραφείς της χώρας, καθώς και για τους οκτώ συγκατηγορουμένους της. Στο πλαίσιο του πογκρόμ που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Τουρκία, το αδίκημα της Ερντογάν και των λοιπών μελών της συντακτικής ομάδας της φιλοκουρδικής εφημερίδας «Οζγκούρ Γκουντέμ» είναι τα γραπτά τους.

Οι Αρχές έκλεισαν την εφημερίδα τον Αύγουστο και φυλάκισαν τη συντακτική ομάδα κατηγορώντας την ότι σχετίζεται με το ΡΚΚ. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στους εννέα αφορούν τη συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, την προπαγάνδιση στόχων τρομοκρατικής οργάνωσης και την υπονόμευση της εθνικής ενότητας.

Η Ερντογάν έχει συμπληρώσει 84 ημέρες κράτησης, ενώ οι συγγενείς της αναφέρουν ότι υποφέρει από άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτη. Οι τουρκικές αρχές έχουν κλείσει πάνω από 130 εφημερίδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται στους 35.000 συλληφθέντες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπιορν Γιάγκλαντ επισκέφθηκε χθες εκ νέου την Τουρκία, σημειώνοντας ότι στις υπηρεσίες του Συμβουλίου έχει υποβληθεί ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από τις 850 πρόσφατες καταγγελίες που αφορούν την Τουρκία, οι 450 υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει εκφράσει την αδιαφορία του για τα ζητήματα αυτά, καθώς οι προσπάθειές του επικεντρώνονται στην ανάταση των εθνικιστικών συναισθημάτων των Τούρκων.

Χθες, 78η επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, η κίνηση παρέλυσε σε όλη την Τουρκία στις 9.05 το πρωί. «Θα ενισχύσουμε την ανεξαρτησία της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν στο επετειακό του μήνυμα. «Τα αδέλφια μας στην Κριμαία, στον Καύκασο, στο Χαλέπι και τη Μοσούλη μπορεί να είναι πέρα από τα σύνορά μας, αλλά είναι μέσα στα σύνορα της καρδιάς μας. Εχει περάσει ένας αιώνας από τότε που χάσαμε αυτά τα εδάφη, αλλά η ελπίδα των πληθυσμών δεν έχει εκλείψει. Δεν θα είμαστε φυλακισμένοι σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα», προσέθεσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή