Σε Ομπάμα και ταχεία αξιολόγηση επενδύει ο Τσίπρας

Σε Ομπάμα και ταχεία αξιολόγηση επενδύει ο Τσίπρας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της προσεχούς Τρίτης, 15 Νοεμβρίου, αναμένεται στην Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Ομπάμα πρόκειται να μεταβεί από το αεροδρόμιο στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ακολούθως, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το βράδυ της Τρίτης, προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου θα παρατεθεί επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την Τετάρτη, ο κ. Ομπάμα θα πραγματοποιήσει ομιλία –αναμένεται να είναι η τελευταία δημόσια ομιλία του σε διεθνές ακροατήριο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του– με φόντο την Ακρόπολη.

Η έλευση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση με τους εκπροσώπους των θεσμών καθορίζουν την ατζέντα της κυβέρνησης για την επόμενη εβδομάδα. Χθες, στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου, τα δύο θέματα κυριάρχησαν, ενώ εκτενώς συζητήθηκε και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ και το τι μπορεί να σηματοδοτήσει η ηγεσία του στις ΗΠΑ. Μετά το αρχικό μούδιασμα όσον αφορά την επίδραση που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα στην επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, η οποία επί της ουσίας αφορά το κατά πόσον όσα ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος πει δεσμεύουν από την άποψη της συνέχειας την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση, το Μαξίμου έσπευσε χθες να υπογραμμίσει την τεράστια σημασία της επίσκεψης για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Τα ζητήματα στα οποία η Αθήνα προσδοκά να λάβει τη δημόσια στήριξη του κ. Ομπάμα έχουν λίγο έως πολύ τεθεί και στο παρελθόν, με την Ουάσιγκτον να έχει τοποθετηθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. Κομβικό θέμα, το οποίο έχει και ιδιαίτερη επικαιρότητα, είναι το ζήτημα του χρέους, για το οποίο η κυβέρνηση, όπως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει, αναμένει τη δέσμευση των εταίρων επί συγκεκριμένων μέτρων στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι της επίσκεψης στην Αθήνα θα ακολουθήσει επίσκεψη του κ. Ομπάμα στο Βερολίνο, όπου προσδοκούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Γερμανίας αναφορικά με το χρέος. Γενικότερα, η κυβέρνηση προσβλέπει στην ανάδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή και της συνακόλουθης σημασίας που έχει να διασφαλισθεί ότι δεν θα διαταραχθεί αυτός ο ρόλος.

Το Κυπριακό

Ετερο κομβικό ζήτημα, στο οποίο επίσης δρομολογούνται εξελίξεις, είναι το Κυπριακό, με τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης να έχουν εισέλθει σε φάση εντατικοποίησης. Η Αθήνα επιμένει στη θέση της για λύση χωρίς εγγυήσεις και θεωρεί ότι και σε αυτό το ζήτημα η υποστήριξη της Ουάσιγκτον μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, όσον αφορά την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Οσον αφορά την ομιλία του κ. Ομπάμα με φόντο την Ακρόπολη, υπογραμμίζεται η ιστορική σημασία της, καθώς αναμένεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των προοδευτικών αξιών και των αρχών της δημοκρατίας σε μια εποχή που δείχνουν να τελούν υπό αμφισβήτηση και να απειλούνται από την άνοδο μισαλλόδοξων και συντηρητικών φωνών. Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναδείξει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό που επέδειξαν οι Ελληνες στο προσφυγικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή