Ενταση και επεισόδια με μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

Ενταση και επεισόδια με μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καζάνι που βράζει είναι τα νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ο μακρόχρονος εγκλωβισμός τους σε άθλιες συνθήκες δημιουργεί όλο και πιο συχνά εντάσεις και εκρήξεις.

Προχθές το μεσημέρι εκδηλώθηκε στη Χίο πυρκαγιά σε έναν από τους τρεις οικίσκους που βρίσκονται στη χερσαία ζώνη του λιμανιού της Νέας Ιχθυόσκαλας. Μέχρι να έρθει η Πυροσβεστική είχε καταστραφεί ο οικίσκος, ενώ ζημιές έπαθαν οι άλλοι δύο. Η αστυνομία συνέλαβε δύο άτομα ιρανικής καταγωγής, έναν 32χρονο ως υπαίτιο για τη φωτιά και για επίθεση με πέτρες στους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο και έναν 35χρονο για συμμετοχή στα επεισόδια. Ας σημειωθεί πως σε περιοχές της Χίου πρόσφυγες και μετανάστες διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, με μικρές σκηνές εκτεθειμένες στη βροχή και στον αέρα. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει συμφωνία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον δήμο του νησιού για το εάν και πού θα δημιουργηθούν νέες υποδομές εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών. Στη Χίο, με βάση τα χθεσινά στοιχεία του κυβερνητικού συντονιστικού, υπήρχαν 4.173 πρόσφυγες και μετανάστες, με τις θέσεις στις οργανωμένες δομές να είναι μόνο 1.100!

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν προχθές και στη Σάμο. Το βράδυ της Τετάρτης και ύστερα από έντονη βροχόπτωση πρόσφυγες βγήκαν στους δρόμους στο Βαθύ και διαδήλωσαν ζητώντας στεγνά ρούχα, καθώς η βροχή παρέσυρε τις σκηνές και κατέστρεψε τα υπάρχοντά τους. Η αστυνομία παρενέβη και έληξε η διαμαρτυρία. Είχαν προηγηθεί οι συμπλοκές της Τρίτης, μεταξύ μεταναστών και νεαρών, με αποτέλεσμα τραυματισμούς. Στη Σάμο καταγράφηκαν χθες 2.785 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι θέσεις είναι μόνο 850. «Με αγωνία αλλά και οργή η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό», σημειώνει σε παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος. «Ενα πρέπει να είναι το ζητούμενο από αυτούς που με τις αποφάσεις τους έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες στον τόπο μας και που με ανάλγητο τρόπο μάς έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας: εδώ και τώρα άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας», τονίζει ο κ. Κατρακάζος.

Και ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Δ. Βίτσα, Ν. Τόσκα, Γ. Μουζάλα και Γ. Μπαλάφα, ενώ τους έστειλε και επείγουσα αναλυτική αναφορά με την οποία τους ενημερώνει για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης της Σάμου.

«Δεν ισχυριζόμαστε πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας είναι η καλύτερη που μπορεί να υπάρξει. Είναι η καλύτερη που καταφέραμε να φέρουμε», δήλωσε προχθές το βράδυ ο κ. Γ. Μουζάλας, μιλώντας στην ιστοσελίδα ΤΡΡ. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στηλίτευσε ακροδεξιές και λαϊκίστικες απόψεις που εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες. «Μόνο η συμφωνία μπορεί να κρατήσει τον τόπο. Εχουμε δυσκολίες, αλλά πιστεύουμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες» τόνισε, ζητώντας ένα κίνημα χωρίς καταγγελτικό χαρακτήρα, που θα απαιτεί να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση ουσιαστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή