Παρέμεινε αρνητικός ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο

Παρέμεινε αρνητικός ο πληθωρισμός και τον Οκτώβριο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό πληθωρισμό για έναν ακόμη μήνα κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αν και παρατηρείται επιβράδυνση της μείωσης. Πάντως, δεν λείπουν οι αξιοσημείωτες αυξήσεις όπως αυτές των αεροπορικών εισιτηρίων που μέσα σε έναν χρόνο εμφανίζονται να έχουν ανατιμηθεί κατά 41,8%, αλλά και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 9,1% λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών και κατ’ επέκτασιν και αυτών που ισχύουν στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο του 2016 κατά 0,5% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2015 – Οκτωβρίου 2016 σε σύγκριση με τον μέσο δείκτη του δωδεκαμήνου Νοεμβρίου 2014 – Οκτωβρίου 2015 παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι μείωσης 2% που παρατηρήθηκε κατά το αντίστοιχο προηγούμενο δωδεκάμηνο.

Μειώσεις σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι επιμέρους δείκτες στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών: α) κατά 1,5% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά ψάρια, κρέατα, γαλακτοκομικά και αυγά, ψωμί και δημητριακά, πατάτες, νωπά λαχανικά και στα νωπά φρούτα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο κατά 3,3%, β) κατά 2,2% στην ομάδα «Ενδυση και υπόδηση», γ) κατά 1,5% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», δ) κατά 1,1% στην ομάδα «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», ε) κατά 1,0% στην ομάδα «Εκπαίδευση», στ) κατά 1,6% στην ομάδα «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη ατομικής φροντίδας και στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Αυξήσεις τιμών επήλθαν α) κατά 1,5% στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», β) κατά 0,4% στην ομάδα «Μεταφορές», γ) κατά 0,7% στην ομάδα «Επικοινωνίες» και δ) κατά 1,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή