Στήριξη Τουρκίας ζητεί σύμβουλος του Ντ. Τραμπ

Στήριξη Τουρκίας ζητεί σύμβουλος του Ντ. Τραμπ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές φωνές υπέρ της στενής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Τουρκία και αλλαγή στάσης ώστε η Ουάσιγκτον «να δει τον κόσμο από την οπτική» της Αγκυρας φαίνεται ότι υπάρχουν μέσα στο επιτελείο του άρτι εκλεγέντος προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο απόστρατος αντιστράτηγος του αμερικανικού στρατού Μάικλ Φλιν, κορυφαίος σύμβουλος του κ. Τραμπ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Hill επισημαίνει ότι θα «πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, καθώς και πηγή σταθερότητας στην περιοχή». Ο κ. Φλιν εκτιμά ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσαρμόσουν την εξωτερική πολιτική τους ώστε να αναγνωριστεί ότι η Τουρκία συνιστά προτεραιότητα. «Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας», τονίζει ενδεικτικά ο κ. Φλιν, ο οποίος, επιπλέον, τάσσεται υπέρ της έκδοσης του κ. Γκιουλέν. «Τι θα είχαμε κάνει εμείς εάν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακούγαμε στις ειδήσεις ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν ζει σε μια ωραία βίλα σε κάποιο θέρετρο της Τουρκίας ενώ παράλληλα διοικεί 160 σχολές που χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους φορολογουμένους;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του ο κ. Φλιν, ο οποίος εκτιμά ότι «η σύμμαχός μας βρίσκεται σε κρίση και χρειάζεται τη στήριξή μας».

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η ανάδειξη Τραμπ διευκολύνει κάποια διόρθωση στη σχέση Τουρκίας – ΗΠΑ, ωστόσο δεν θα διαταράξει σημαντικά τους βασικούς πυλώνες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Στην έρευνα της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων Eurasia για τις προοπτικές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, εκτιμάται ότι ο κ. Ερντογάν θα έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο εσωτερικό, αλλά και μεγαλύτερους περιορισμούς στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Η εταιρεία προχωρεί σε τρεις βασικές παρατηρήσεις: Πρώτον, η προεδρία Τραμπ δεν πρόκειται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αυξανόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης Ερντογάν. Κάτι που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στο κόμμα του κ. Ερντογάν (ΑΚΡ) και σε εκείνο της αντιπολίτευσης (ΜΗΡ) να προωθήσουν τον περαιτέρω περιορισμό των ελευθεριών στη χώρα με όχημα το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση την ερχόμενη άνοιξη, που θα οδηγήσει σε αυξημένες προεδρικές αρμοδιότητες. Δεύτερον, πιθανότατα ο κ. Τραμπ δεν πρόκειται να παραδώσει τον Φ. Γκιουλέν στην Τουρκία, κάτι που θα μπορούσε να επισκιάσει εκ νέου τις σχέσεις. Τρίτον, εκτιμάται ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα.

Ως προς καθεαυτήν τη στάση του Τραμπ έναντι της εσωτερικής ατζέντας του Ερντογάν, η Eurasia εκτιμά ότι αυτή τελικά «διασφαλίζει ότι διμερείς αμερικανικές σχέσεις διαμορφώνονται περισσότερο από ρεαλιστικές αντιλήψεις, παρά από “μαλακότερες” ευαισθησίες περί δημοκρατικών αξιών». Ως προς την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, επισημαίνει ότι είναι δύσκολη η εγκατάλειψη τακτικών συμμαχιών των ΗΠΑ στην περιοχή. Αν ο κ. Τραμπ συνεχίσει στο ίδιο (ή και πιο επιθετικό) τρόπο δράσης στη Μ. Ανατολή προκειμένου να προασπίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, τότε ο «χώρος» που απομένει στην Τουρκία είναι περιορισμένος. Ως εκ τούτου θα επιτευχθούν δύσκολα βασικοί στόχοι της Αγκυρας όπως η μη δημιουργία ανεξάρτητης κουρδικής οντότητας στη Συρία, η κυριαρχία επί των σουνιτών της περιοχής και, γενικά, η προσπάθεια της Τουρκίας να επέμβει σε κάθε ένα από τα μέτωπα που έχουν ανοίξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή