Χωρίς ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με Αλβανία η έκθεση Ε.Ε.

Χωρίς ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων με Αλβανία η έκθεση Ε.Ε.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα από τα πολλά βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να κριθεί η Αλβανία έτοιμη για υποψήφια προς ένταξη χώρα, γίνεται αντιληπτή η τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η έκθεση είναι γραμμένη σε προσεκτικό ύφος με τρόπο ο οποίος να επιτρέπει στα Τίρανα κάποια αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της Αλβανίας, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Επίσης, υπάρχουν αρκετά «γκρίζα σημεία» για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, ενώ αρνητική είναι η άποψη για τη στάση που τηρεί η Αλβανία στο προσφυγικό. Υπάρχουν, επίσης, αντιφάσεις ανάμεσα στην ανακοίνωση και στο κείμενο της έκθεσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η έκθεση καταγράφει σοβαρότατες ελλείψεις στον τομέα του οργανωμένου εγκλήματος που συνιστούν οπισθοδρόμηση, ενώ στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για πρόοδο.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα χαρακτηρίζονται «γενικά θετικές με συχνές, υψηλού επιπέδου επισκέψεις». Επισημαίνεται και η πρόσφατη (Ιούνιος) επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα όπου, όπως αναφέρεται, «οι δύο χώρες συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών ζητημάτων». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι όλα θα κριθούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (σε επίπεδο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.) που θα συνεδριάσει στις αρχές Δεκεμβρίου. Εκεί θα κριθεί αν υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την Αλβανία ή όχι. Κατόπιν, οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν λίγες ημέρες αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Εμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι η ατζέντα που διαμορφώνεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου είναι τόσο περίπλοκη που είναι δύσκολο να ληφθεί κάποια απόφαση που να χορηγεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, αλλά και ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Επίσης, δεν αποκλείεται τα επιτεύγματα της Αλβανίας να κριθούν ανεπαρκή και να προβλεφθούν και άλλες «αιρεσιμότητες» (conditionalities) για την υποψηφιότητα της χώρας.

Προτού γίνει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μια σειρά από ζητήματα, με κύριο εκείνο της στάσης της αλβανικής κυβέρνησης έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, ιδίως με αφορμή τα 19 ειδοποιητήρια προς κατεδάφιση ισάριθμων κατοικιών ομογενών στη Χειμάρρα. Στην Αθήνα, η προοπτική ενός βέτο δεν είναι καθόλου ευχάριστη, ωστόσο πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι δίχως απτές αποδείξεις καλής γειτονίας από την Αλβανία, θα τεθεί εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή