«Η Μόρφου δεν επιστρέφεται»

«Η Μόρφου δεν επιστρέφεται»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις «κοινές θέσεις» του Ερντογάν και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό παρουσίασαν χθες τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία, καθώς σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί αξιοσημείωτη παρέμβαση στο θέμα. Λίγο μετά τις επαφές του στην Αγκυρα, ο «πρωθυπουργός» Χιουσεγίν Οζγκιουργκιούν εμφανίζεται δημοσίως και μιλά για τις «κοινές θέσεις» της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Ο κ. Οζγκιουργκιούν αναφέρεται στη σύντομη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της «Κίμπρις Ποστασί», για τη Μόρφου ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει τα εξής: «Οταν το 2008 επισκέφθηκα (την Κύπρο) είχα δηλώσει από τη Μόρφου ότι “η Μόρφου δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί”». Στο εδαφικό, η ίδια έκδοση αναφέρει ότι ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε πως η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία ρύθμιση, η οποία θα δίνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%.

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει ο κ. Οζγκιουργκιούν, ο πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει: «Δεν θα επιτρέψω παρέμβαση στη Συνθήκη των Εγγυήσεων». Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν λέει ότι αναμένει συμβιβαστική στάση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για τα ζητήματα εδαφικού-χαρτών. «Αν ολοκληρωθούν αυτά τα κεφάλαια, τότε θα μπορούσα να διαπραγματευθώ με την Ελλάδα σε μια πενταμερή διάσκεψη. Ωστόσο, πριν από αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο». Η «Κίμπρις Ποστασί» γράφει ότι ο κ. Οζγκιουργκιούν αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εκφράζει ελπίδες για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Ελβετίας. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ότι κατά τις τελευταίες δύο ημέρες των συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις. «Οι Ελληνοκύπριοι ζητούν τη Μόρφου και άλλα πράγματα. Η Τουρκία τονίζει ότι δεν πρόκειται να ειπωθεί ναι σε αυτό το σημείο», τονίζει ο κ. Οζγκιουργκιούν.

Η τουρκική κινητικότητα δεν περιορίζεται μόνο στις παρεμβάσεις Ερντογάν στην Κύπρο, αλλά συνεχίζεται αμείωτη και στο Αιγαίο. Χθες, για ακόμη μία φορά σε λίγες ημέρες σημειώθηκε εικονική αερομαχία τουρκικών F-16, τα οποία το μεσημέρι εισήλθαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Από τα τέσσερα τουρκικά F-16, τα δύο οπλισμένα αποσπάστηκαν από τον σχηματισμό και στις 14.20 ενεπλάκησαν με ζεύγος ελληνικών F-16 τα οποία είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή