ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Μόρφου δεν επιστρέφεται»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Τουρκία

Τις «κοινές θέσεις» του Ερντογάν και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό παρουσίασαν χθες τουρκοκυπριακά δημοσιεύματα, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σημαντική πληροφορία, καθώς σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία η τουρκική πλευρά πραγματοποιεί αξιοσημείωτη παρέμβαση στο θέμα. Λίγο μετά τις επαφές του στην Αγκυρα, ο «πρωθυπουργός» Χιουσεγίν Οζγκιουργκιούν εμφανίζεται δημοσίως και μιλά για τις «κοινές θέσεις» της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Ο κ. Οζγκιουργκιούν αναφέρεται στη σύντομη συνομιλία του με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση της «Κίμπρις Ποστασί», για τη Μόρφου ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει τα εξής: «Οταν το 2008 επισκέφθηκα (την Κύπρο) είχα δηλώσει από τη Μόρφου ότι “η Μόρφου δεν είναι δυνατόν να επιστραφεί”». Στο εδαφικό, η ίδια έκδοση αναφέρει ότι ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε πως η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία ρύθμιση, η οποία θα δίνει στην τουρκοκυπριακή πλευρά ένα ποσοστό μικρότερο από το 30%.

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει ο κ. Οζγκιουργκιούν, ο πρόεδρος της Τουρκίας τονίζει: «Δεν θα επιτρέψω παρέμβαση στη Συνθήκη των Εγγυήσεων». Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν λέει ότι αναμένει συμβιβαστική στάση από την ελληνοκυπριακή πλευρά για τα ζητήματα εδαφικού-χαρτών. «Αν ολοκληρωθούν αυτά τα κεφάλαια, τότε θα μπορούσα να διαπραγματευθώ με την Ελλάδα σε μια πενταμερή διάσκεψη. Ωστόσο, πριν από αυτό δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο». Η «Κίμπρις Ποστασί» γράφει ότι ο κ. Οζγκιουργκιούν αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εκφράζει ελπίδες για το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Ελβετίας. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Τουρκίας πιστεύει ότι κατά τις τελευταίες δύο ημέρες των συνομιλιών, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί συμβιβαστικές λύσεις. «Οι Ελληνοκύπριοι ζητούν τη Μόρφου και άλλα πράγματα. Η Τουρκία τονίζει ότι δεν πρόκειται να ειπωθεί ναι σε αυτό το σημείο», τονίζει ο κ. Οζγκιουργκιούν.

Η τουρκική κινητικότητα δεν περιορίζεται μόνο στις παρεμβάσεις Ερντογάν στην Κύπρο, αλλά συνεχίζεται αμείωτη και στο Αιγαίο. Χθες, για ακόμη μία φορά σε λίγες ημέρες σημειώθηκε εικονική αερομαχία τουρκικών F-16, τα οποία το μεσημέρι εισήλθαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Από τα τέσσερα τουρκικά F-16, τα δύο οπλισμένα αποσπάστηκαν από τον σχηματισμό και στις 14.20 ενεπλάκησαν με ζεύγος ελληνικών F-16 τα οποία είχαν απογειωθεί από τη Σκύρο.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ