Αύξηση κερδοφορίας 7,2% για ΟΤΕ το 9μηνο

Αύξηση κερδοφορίας 7,2% για ΟΤΕ το 9μηνο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι θετικές επιδόσεις από τον ΟΤΕ. Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2016 δείχνουν βελτίωση σε όλες τις δραστηριότητές του, με εξαίρεση την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα και τη σταθερή στη Ρουμανία. Ωστόσο, κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους και στις συγκεκριμένες δραστηριότητες, υπήρξε βελτίωση των μεγεθών του.

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα έσοδα του ομίλου ΟΤΕ για το εννεάμηνο διαμορφώθηκαν σε 2,88 δισ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,5%. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 931 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,5%. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη, εξαιρουμένου δηλαδή των έκτακτων δαπανών των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου εργαζομένων, παρουσίασαν μείωση 1,7%, φθάνοντας στα 977 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά φόρους διαμορφώθηκαν σε 123 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2015.

Ο ΟΤΕ χθες χαρακτήρισε την πορεία του το γ΄ τρίμηνο του έτους ένα από τα καλύτερα της τελευταίας δεκαετίας. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ένα από τα πιο δυνατά μας τρίμηνα των τελευταίων ετών», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ίδιος χαρακτήρισε ιδιαίτερα αξιοσημείωτη την επίδοση της εταιρείας στη σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδας, όπου ο οργανισμός φαίνεται να κερδίζει μερίδιο αγοράς κυρίως στη συνδρομητική τηλεόραση και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες. «Τα εξαιρετικά αποτελέσματα στη σταθερή Ελλάδας είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της κερδοφορίας EBITDA ομίλου», είπε ο κ. Τσαμάζ. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα συνεισφέρει το 36% των εσόδων του ομίλου και το 50% των λειτουργικών κερδών.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης των εσόδων στη σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδας είναι οι ευρυζωνικές συνδέσεις λιανικής και οι συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης ΟΤΕ TV. O OTE ανέφερε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου 478.000 πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης, αυξημένους κατά 19.000 σε σχέση με το τέλος β΄τριμήνου 2016 και κατά 64.000 περισσότερους απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο του 2015. Ο κ. Τσαμάζ, ωστόσο, ανέφερε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της συνδρομητικής βάσης της υπηρεσίας ΟΤΕ TV θα μειωθεί τα επόμενα τρίμηνα.

Σε ό,τι αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο του 2016 πάνω από 1,6 εκατ. συνδέσεις λιανικής, δηλαδή 150.000 περισσότερες συνδέσεις απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν. Ο οργανισμός συνέχισε τη διεύρυνση του μεριδίου του και το γ΄ τρίμηνο του έτους, λαμβάνοντας τη μερίδα του λέοντος (62%) στις νέες συνδέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΤΕ διεύρυνε μέσα σε 12 μήνες κατά 52% των αριθμό των συνδέσεων τεχνολογίας VDSL, ξεπερνώντας τις 200.000.

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, οι τάσεις που διαμόρφωσαν τις επιδόσεις του οργανισμού τους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου αναμένεται να συνεχιστούν και το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Ο ΟΤΕ σκοπεύει να αξιοποιήσει την οικονομική του ισχύ –διαθέτει χαμηλό δανεισμό, υψηλά διαθέσιμα– με στόχο να διατηρήσει την τεχνολογική του υπεροχή σε κάθε αγορά όπου δραστηριοποιείται. Για το 2016, σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, παραμένει η δέσμευση για επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου του κόστους για απόκτηση φάσματος. Επίσης, μιλώντας χθες στους αναλυτές, ο πρόεδρος του ΟΤΕ εμφανίσθηκε εν μέρει ικανοποιημένος από το σχέδιο μέτρων για τη ρύθμιση της αγοράς των δικτύων νέας γενιάς. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι, με το νέο σχέδιο μέτρων, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δίνει την ευκαιρία σε όσους θέλουν να επενδύσουν σε σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές να φθάσουν το επίπεδο του ομίλου ΟΤΕ τα επόμενα ένα δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή