Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Ευρωκαταδίκη της Ελλάδας για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας, αυτήν τη φορά για την πλημμελή προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Οπως έκρινε το δικαστήριο, οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν επαρκώς την περιοχή ωοτοκίας της caretta caretta και τους σημαντικούς οικοτόπους της περιοχής.

Η όχληση των ελληνικών αρχών ξεκίνησε το 2010 (υπόθεση C-504/14) και στα τέλη του 2014 η χώρα παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπό την πίεση της Ε.Ε., το 2013 η τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δρομολόγησε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της περιοχής σε «περιφερειακό πάρκο» και τη λήψη μέτρων προστασίας. Το σχέδιο όμως είχε προφανή κενά (για παράδειγμα, επέτρεπε να χτιστούν ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα). Ωστόσο, επελέγη από το ΥΠΕΝ προκειμένου να εμφανιστεί φιλικό προς τα αιτήματα διαφόρων τοπικών παραγόντων. Η απόρριψη, όμως, του σχεδίου Π.Δ. από το ΣτΕ είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δύο κρίσιμα έτη, καθώς ήδη εκκρεμούσε η εκδίκαση της υπόθεσης από το Ευρωδικαστήριο. Τι αναφέρει η χθεσινή καταδικαστική απόφαση; Η Ελλάδα παρενέβη τις υποχρεώσεις έναντι της κοινοτικής νομοθεσίας επειδή:

• Ανέχθηκε την κατασκευή οικιών στον Αγιαννάκη το 2010 και την έναρξη εργασιών για την κατασκευή 50 κατοικιών ανάμεσα μεταξύ Αγιαννάκη και Ελαίας και τριών εξοχικών κατοικιών στο Βουνάκι το 2012.

• Ανέχθηκε τη διάνοιξη πέντε νέων οδών προς την παραλία Αγιαννάκη και την ασφαλτόστρωση υφισταμένων προσβάσεων.

• Δεν περιφρούρησε από το ελεύθερο κάμπινγκ τις παραλίες Καλού Νερού και Ελαίας.

• Δεν περιόρισε τη λειτουργία μπαρ μεταξύ Ελαίας και Καλού Νερού ούτε μερίμνησε ώστε οι προκαλούμενες από τα μπαρ οχλήσεις να μην επηρεάζουν τις δραστηριότητες της caretta caretta στην περιοχή.

• Δεν έλαβε μέτρα για να μειωθεί η χρήση κινητού εξοπλισμού (ξαπλώστρες, ομπρέλες κ.λπ.) στις παραλίες της Κυπαρισσίας.

• Δεν περιόρισε την αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η απόφαση δικαιώνει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που από ετών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Εδώ και αρκετά χρόνια είμαστε ακροατές υποσχέσεων και θεατές προσπαθειών δίχως αντίκρισμα για την προστασία του νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου, της δεύτερης σημαντικότερης παραλίας ωοτοκίας της caretta caretta στη Μεσόγειο και ενός από τα σημαντικότερα αμμοθινικά οικοσυστήματα στη χώρα. Ομως, οι πληγές στην περιοχή παραμένουν ανοιχτές», ανέφεραν χθες σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, Medasset και WWF Ελλάς, καλώντας την ηγεσία του ΥΠΕΝ να προχωρήσει άμεσα στον χαρακτηρισμό της περιοχής ως εθνικού πάρκου. Να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί σε μερική ισχύ προσωρινά, με υπουργική απόφαση, μέτρα προστασίας του Κυπαρισσιακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή