Σήμα ΓΓΔΕ σε εφορίες για υποθέσεις που παραγράφονται στα τέλη του 2016

Σήμα ΓΓΔΕ σε εφορίες για υποθέσεις που παραγράφονται στα τέλη του 2016

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επείγουσα εγκύκλιο προς τις εφορίες όλης της χώρας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζητεί να δοθεί προτεραιότητα σε υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους και έχουν μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον για το ελληνικό Δημόσιο.

Επί της ουσίας η φορολογική διοίκηση πρέπει να ξεσκαρτάρει τις υποθέσεις που παραγράφονται και έχουν χαμηλή πιθανότητα εισπρακτικής επιτυχίας, με αυτές που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για εισπρακτικά οφέλη.

Μάλιστα πρέπει να αποστείλουν εντολές ελέγχου σε όλες τις σοβαρές υποθέσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραγραφής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του έτους παραγράφονται περί τις 10.000 υποθέσεις, εκ των οποίων περίπου 1.000 αποτελούν εισαγγελικές παραγγελίες.

Τη συγκάλυψη πολιτικών προσώπων, ωστόσο, ενέχει ο κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων, υπογραμμίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης. Οπως αναφέρει, «στο ενδεχόμενο ύπαρξης υποθέσεων πολιτικών προσώπων που σχετίζονται με τις λίστες καταθετών που πρόκειται να οδηγηθούν σε παραγραφή λόγω παρέλευσης των προθεσμιών η αντιμετώπιση έπρεπε να είναι διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και για φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων που παρέμειναν στο ΣΔΟΕ και δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοχάρης ερωτά εάν:

• Υπάρχουν υποθέσεις πολιτικών προσώπων –βουλευτές, υπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων– καθώς και συγγενών τους στις λίστες καταθετών που έχουν παραδοθεί στις ελληνικές αρχές και που κινδυνεύουν με παραγραφή;

• Υπάρχει ενημέρωση για πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στις λίστες καταθετών «Μπόργιανς» ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα καταθετών που έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές;

• Υπάρχουν φορολογικές υποθέσεις πολιτικών προσώπων και συγγενών τους πρώτου βαθμού που ήταν στο ΣΔΟΕ, δεν μεταφέρθηκαν στη ΓΓΔΕ και αφέθηκαν να παραγραφούν;

Πάντως, το θέμα των παραγραφών χρήσεων απασχολεί ιδιαίτερα λογιστές, εφοριακούς, τη φορολογική διοίκηση ακόμα και το ΣτΕ. Μάλιστα ανώτατο στέλεχος ερωτηθείς σχετικά με το ποιες χρήσεις παραγράφονται στο τέλος του έτους αδυνατούσε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι για αυτό το θέμα περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις είναι ότι τους ζητούνται στοιχεία κατά τον έλεγχο για χρήσεις που εκείνες θεωρούν ότι κατά τον νόμο έχουν παραγραφεί.

Τι λύση και σε αυτό το θέμα θα δώσει, όπως φαίνεται, το ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή