Ανταλλαγή «μηνυμάτων» μεταξύ Google και Κομισιόν για το Android

Ανταλλαγή «μηνυμάτων» μεταξύ Google και Κομισιόν για το Android

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από καταιγισμό αιτιάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Google, η τελευταία σε απάντησή της αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία περί αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πέρυσι μια κοινοποίηση αιτιάσεων στην Google για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. Σε αυτήν περιλαμβάνεται έρευνα αναφορικά με την αθέμιτη διαχείριση από την Google του λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων Android. Αρχικά, η αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επιτροπή εξετάζει εάν η Google παρεμποδίζει εκουσίως την ανάπτυξη και την πρόσβαση στην αγορά ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, δίνοντας τεχνηέντως κίνητρα στους κατασκευαστές και στους προγραμματιστές να εγκαθιστούν αποκλειστικά και μόνο δικές της εφαρμογές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Google, το λειτουργικό σύστημα Android δεν αποτελεί «μονόδρομο» αλλά πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών για τον χρήστη. Σε σχετικές κατηγορίες της Κομισιόν, που βασίζονται στην ιδέα ότι το Android δεν ανταγωνίζεται το iOS της Apple, η εταιρεία επικαλείται έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία το 89% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσε τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο Android και στην Apple.

Επίσης, η Επιτροπή έχει εκφράσει ανησυχίες για τους κανόνες συμβατότητας της Android και για πιθανές απαγορεύσεις της εταιρείας σε κατασκευαστές smartphone και tablet να εγκαταστήσουν δικές τους διανομές του ανοιχτού Android, δυνητικά ανταγωνιστικές σε άλλες συσκευές τους. Στο σημείο αυτό η Google τονίζει ότι το γεγονός πως οποιοσδήποτε κατασκευαστής δύναται να κατεβάσει και να τροποποιήσει το Android με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξει, καθιστά ευάλωτο το λογισμικό στον κατακερματισμό.

Η Google υπενθυμίζει ότι παρέχει στους κατασκευαστές κινητών τη δυνατότητα κατασκευής συσκευών που υπερβαίνουν ένα ελάχιστο επίπεδο συμβατότητας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαφορετικές εκδόσεις των συσκευών Android. Οι κανόνες συμβατότητας διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των εφαρμογών που θα δημιουργήσουν οι προγραμματιστές σε χιλιάδες διαφορετικά κινητά και tablets. Τέλος, στην κατηγορία της Επιτροπής ότι η Google προσφέρει εφαρμογές ως τμήμα μιας σουίτας εφαρμογών, η εταιρεία απαντά ότι οι εφαρμογές της αντιστοιχούν συνήθως σε ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των προεγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής τηλεφώνου. Ενδεικτικά τονίζει ότι ανταγωνιστές της όπως τα Windows Phone της Microsoft διαθέτουν 39 εφαρμογές ήδη προεγκατεστημένες όταν η μνήμη της συσκευής χωράει 47.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή