Η πολιτική της Fed αντιμέτωπη με τον Τραμπ

Η πολιτική της Fed αντιμέτωπη με τον Τραμπ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ θα υπάρξει στροφή από τη νομισματική πολιτική στη δημοσιονομική πολιτική εντός των επόμενων μηνών. Αυτό δηλώνουν στους Financial Times ορισμένοι από τους συμβούλους του νέου προέδρου και παράλληλα τονίζουν πως η Federal Reserve και γενικότερα οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαντλήσει το εργαλείο της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει προβληματισμό για το μέλλον της Τζάνετ Γέλεν, καθώς η επικεφαλής της Fed Reserve βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρό του. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει δηλώσει κατηγορηματικά τη διαφωνία του με τη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφάρμοσε η Fed υπό την ηγεσία της Γέλεν.

Στο σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ορισμένοι από τους οικονομικούς συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ δηλώνουν πως ευελπιστούν ότι τους επόμενους μήνες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν σειρά μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Ανάμεσά τους θα συγκαταλέγονται οι εκτεταμένες δαπάνες για έργα υποδομής, η μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας και η απορρύθμιση ορισμένων αγορών.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται, μάλιστα, τη δήλωση της Τζούντι Σέλτον, συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, που λίγες ώρες μετά την εκλογή του κατηγόρησε τη Fed ότι δημιούργησε μια «ψευδή οικονομία». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ο νέος πρόεδρος θέλει να αναθέσει το τιμόνι της κεντρικής τράπεζας σε κάποιον που να συμμερίζεται περισσότερο τις δικές του απόψεις. Η κ. Σέλτον τόνισε ότι η κριτική κατά της Fed εντάσσεται στην ευρύτερη αναθεώρηση της ασκούμενης πολιτικής όπως εκφράζεται στον δυτικό κόσμο. Επικαλέστηκε πρόσφατη δήλωση της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι πως τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια είχαν παρενέργειες και έπληξαν τους αποταμιευτές.

Και είπε πως, όταν θέλει κανείς μια οικονομία που να λειτουργεί, «πρέπει να επανεξετάσει με ποιον τρόπο εφαρμόζεται και επιβάλλεται η νομισματική πολιτική και αν πλήττει ορισμένους ανθρώπους». «Ανθρωποι που δούλεψαν μια ζωή τώρα τιμωρούνται από τα χαμηλά επιτόκια», τόνισε αναφερόμενη στην απουσία τόκων για τους αποταμιευτές. Απέφυγε, βέβαια, να επεκταθεί ως προς το ποια είδη μεταρρυθμίσεων θα επιδιώξει να προωθήσει ο κ. Τραμπ. Η κ. Σέλτον, εκτός από οικονομολόγος, είναι συνδιευθύντρια του ιδρύματος Sound Money Project, που έχει ασκήσει πιέσεις ζητώντας επίμονα την επιβολή πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιχειρώντας να κατευνάσει την ανησυχία που έχει εμπνεύσει η εκλογή Τραμπ, ο σύμβουλός του Τόμας Μπάρακ τόνισε πως ο νέος πρόεδρος δεν πρόκειται να δράσει εσπευσμένα σε ό,τι αφορά την πολιτική της Fed. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετικός ως πρόεδρος απ’ ό,τι ήταν ως υποψήφιος.

Υπογράμμισε, πάντως, πως είναι καιρός για αλλαγή και ότι, «για να τονωθεί η ανάπτυξη, χρειάζεται κάτι άλλο και όχι η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας» και αναφέρθηκε στη δημοσιονομική πολιτική και ιδιαιτέρως στις δαπάνες για έργα υποδομής. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε επανειλημμένως πως οι ΗΠΑ δεν έχουν επενδύσει σε έργα υποδομής, οδικά δίκτυα και λιμάνια και δεσμεύθηκε να υλοποιήσει πολύ περισσότερα έργα υποδομής από αυτά που υποσχόταν η Χίλαρι Κλίντον.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πιθανόν να επισπεύσει η Fed αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι δεν ήταν ακραία η αντίδραση των αγορών μετά την εκλογή Τραμπ. Σε ό,τι αφορά την τύχη της κ. Γέλεν, η θητεία της στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας λήγει το 2018 και ο νέος πρόεδρος δεν μπορεί να την απομακρύνει ευθέως. Η ίδια, πάντως, δεν αναμένεται να παραιτηθεί, παρά τις επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή