Απειλείται το Κολοσσαίο από έλλειψη πόρων

Απειλείται το Κολοσσαίο από έλλειψη πόρων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κίνδυνο θέτει την ολοκλήρωση των επειγουσών εργασιών αναστήλωσης του Κολοσσαίου η απόφαση της δημαρχίας της Αιώνιας Πόλης να διακόψει τη χρηματοδότηση των έργων διάνοιξης της νέας γραμμής μετρό της Ρώμης.

«Η εκτίναξη των δαπανών της κατασκευής της γραμμής C του μετρό έκανε τον δήμο να διακόψει τη χρηματοδότηση. Μέσα στα κονδύλια αυτά, όμως, περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση της αναστήλωσης του Κολοσσαίου», εξηγεί εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ρώμης.

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, μέλος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του λαϊκιστή κωμικού Μπέπε Γκρίλο, εμμένει στην απόφαση διακοπής των έργων, προφασιζόμενη το ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Τα έργα κατασκευής της γραμμής C, η οποία επρόκειτο να συνδέσει το βορειοανατολικό τμήμα της Ρώμης με τα νοτιοανατολικά της ιταλικής πρωτεύουσας, έχουν αντιμετωπίσει ήδη σωρεία προσκομμάτων μετά την εκκίνησή τους το 2007, κυρίως εξαιτίας σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στη διαδρομή, αλλά και λόγω πολυάριθμων προσφυγών ιδιοκτητών ακινήτων και φορέων, που δεν επιθυμούν τη διέλευση των συρμών κάτω από τις περιοχές τους. Το αποτέλεσμα υπήρξε η εκτίναξη του κόστους κατασκευής, από 2,2 δισ. ευρώ σε 3,7 δισ, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημαρχίας.

«Πρόκειται για ντροπιαστική σπατάλη δημόσιου χρήματος», είπε η Βιρτζίνια Ράτζι, που ανακοίνωσε τη διάλυση της εταιρείας Roma Metropolitana, αρμόδια για την επιθεώρηση του έργου. Η γραμμή C επρόκειτο να καταλήγει έξω από το Κολοσσαίο, με τα εγκαίνια του σταθμού να είναι προγραμματισμένα για το 2020.

«Καταργώντας τη Roma Metropolitana, η δήμαρχος μας στερεί τον μοναδικό μας συνομιλητή και χρηματοδότη για τη συντήρηση του Κολοσσαίου. Το Κολοσσαίο δεν μπορεί να περιμένει», είπε ο επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Ρώμης, Φραντσέσκο Προσπερέτι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε.

Ο κ. Προσπερέτι εξήγησε ότι πολλά τοιχία στο –κλειστό στο κοινό– άνω διάζωμα του Κολοσσαίου εμφανίζουν ρωγμές, ενώ θραύσματα από πέτρες πέφτουν συχνά. «Αυτό το τμήμα του άνω δακτυλίου, η κατασκευή του οποίου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αποτελεί την “αχίλλειο πτέρνα” του οικοδομήματος», αναφέρουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Το εξωτερικό του Κολοσσαίου, όμως, έχει ανακτήσει την αρχαία του λάμψη, χάρη στα έργα αναστήλωσης που ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Τα έργα αυτά, κόστους 25 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από εταιρεία κατασκευής παπουτσιών της Ιταλίας. Η αναστήλωση αυτή αφαίρεσε τόνους σκόνης και υπολειμμάτων σωματιδίων ρύπανσης, που είχαν εναποτεθεί στις αψίδες και τα τοιχία εδώ και αιώνες. Το κτίσμα ηλικίας 2.000 ετών φιλοξενεί κάθε χρόνο 6,5 εκατ. επισκέπτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή