Η πορεία του πολυτελούς φο μπιζού

Η πορεία του πολυτελούς φο μπιζού

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να χρειάζεται να μιμείται σε ντιζάιν το αληθινό, το δημιουργικό φο κόσμημα έχει χαράξει εδώ και πολλές δεκαετίες τη δική του, θαρραλέα, στυλιστική πορεία. Οπως έλεγε και η Κοκό Σανέλ: «Τα φο κοσμήματα δεν δημιουργήθηκαν για να κάνουν μια γυναίκα να δείχνει πλούσια, αλλά για να την κάνουν όμορφη». Vintage φο κοσμήματα με υπογραφή γαλλικών οικών παρουσιάζονται (και διατίθενται) στον νέο χώρο τέχνης και φιλοξενίας ApArt, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή. Την έκθεση κοσμημάτων οίκων υψηλής ραπτικής οργανώνει η Αννα Κοντολέων και επιμελείται η Ιρις Κρητικού.

Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει κομμάτια από τους παρισινούς οίκους Chanel, Yves Saint Laurent, Dior, Lanvin, Scherrer και τον ισπανικό Loewe, βασίζεται στην ιδιωτική συλλογή της Γαλλίδας γκαλερίστας και ειδικής στο κόσμημα και την αρωματοποιία Soraya Bouvier Feder. Επί 20 χρόνια, η Bouvier Feder υποδεχόταν στην γκαλερί της Via Antica, στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, μια εκλεκτική πελατεία που «κυνηγούσε» ιδιαίτερα κομμάτια, ενώ το 2006 συνεργάστηκε με τη Σοφία Κόπολα στην ιστορική κωμωδία-δράμα «Μαρία Αντουανέτα». Το 2012 εγκαινίασε μια διαδικτυακή μπουτίκ με κομμάτια οίκων όπως Hermes και Isabel Canovas, αλλά και νεότερων ονομάτων, όπως Les Paruriers και Isa Di Cursi.

Πίσω από τα πολυτελή φο βρίσκεται το επιδέξιο άγγιγμα του Γάλλου χρυσοχόου και μεταλλοτεχνίτη Robert Goossens. Εμπνευσμένος από το Βυζάντιο και την Αναγέννηση, μεταξύ άλλων, ο Goossens ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Κοκό Σανέλ τη δεκαετία του 1950, δημιουργώντας κοσμήματα από πέρλες «μπαρόκ», κοράλλι και τιρκουάζ, τοποθετημένα σε επάργυρο και επίχρυσο μπρούντζο, μεταξύ πολλών άλλων. Μετά τον θάνατο της Μademoiselle το 1971, συνέχισε να δουλεύει με τον διάδοχό της Καρλ Λάγκερφελντ. Το 1974, ο Goossens γνωρίστηκε με τον Ιβ Σεν Λοράν και πολύ γρήγορα βρέθηκε να δημιουργεί «bijoux couture» συλλογές για τον ομώνυμο οίκο, όπου η θεματολογία περιελάμβανε από σταυρούς μέχρι την αφρικάνικη ήπειρο.

Και ενώ τα ατελιέ του χρυσοχόου-μεταλλοτεχνίτη παρήγαν κομμάτια για τους Christian Dior, Balmain, Madame Gres, Rochas, Balenciaga και Schiaparelli, την ίδια στιγμή δούλευαν και πάνω στα πολύπλοκα κοσμήματα του Goossens brand, μάρκα που εξακολουθεί να διατίθεται στο κατάστημα Goossens στη λεωφόρο Georges V, στη δεξιά όχθη. Το 2005, η Chanel αγόρασε την εταιρεία Goossens, προσθέτοντας τη σε ένα δίκτυο εξειδικευμένων οίκων που συνεχίζουν να υπηρετούν τη γαλλική δημιουργική παράδοση, όπως ο οίκος κεντημάτων Lesage και οι ειδικοί στα φτερά Lemarie. Ο Goossens πέθανε φέτος τον Ιανουάριο σε ηλικία 88 ετών. Στο μεταξύ, η έκθεση στην Αθήνα σηματοδοτεί και ανταλλαγή ταλέντου, καθώς μια ομάδα Ελλήνων σχεδιαστών φο μπιζού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους, σε συνεργασία με την Bouvier Feder, στο Παρίσι τον Δεκέμβριο.

​​ApArt, Πραξιτέλους 15-19, 4ος όροφος. Ωρες λειτουργίας: Παρασκευή 6 μ.μ. – 10 μ.μ., Σάββατο 12 μ. – 8 μ.μ., Κυριακή 11 π.μ. – 6 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή