Τζίρο 300 εκατ. μπορούν να αποφέρουν οι ιαματικές πηγές από ξένους ταξιδιώτες

Τζίρο 300 εκατ. μπορούν να αποφέρουν οι ιαματικές πηγές από ξένους ταξιδιώτες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεκμετάλλευτες παραμένουν οι δυνατότητες αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της χώρας για την αύξηση των τουριστικών εσόδων και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Αυτό αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και επιστημονικός σύμβουλος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Κωνσταντίνος Κουσκούκης, επικαλούμενος εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της τουριστικής αγοράς ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι από το εξωτερικό θα μπορούσαν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της χώρας, ακόμη και εντός του 2017, προκαλώντας τζίρο ύψους 300 εκατ. ευρώ δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των ξένων από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Επίσης, προσθέτει ότι οι πλέον αισιόδοξοι του χώρου κάνουν λόγο για τζίρο που μπορεί να φθάσει έως και 1 δισ. ευρώ για τη χώρα σε ετήσια βάση από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ιαματικών πηγών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη επιβάλλεται αφενός η χάραξη νέας στρατηγικής από την πολιτεία για την επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής υφιστάμενων νόμων και αφετέρου η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης. Η βασική ιδέα είναι η αξιοποίηση των σημαντικών πηγών της χώρας στην κατεύθυνση μετεξέλιξής τους από Θερμαλιστικά Κέντρα που είναι σήμερα σε Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με τον πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν. Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους είναι η Λουτροθεραπεία, η Ποσιθεραπεία, η Εισπνοθεραπεία, η Πηλοθεραπεία, η Θαλασσοθεραπεία και η Κλιματοθεραπεία. Βάσει στοιχείων της Ακαδημίας από το σύνολο των 750 ιαματικών πηγών οι 82 είναι ενεργοποιημένες και οι 34 είναι αναγνωρισμένες με ΦΕΚ για θεραπευτικές χρήσεις. Οι υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις ανήκουν οι 38 στους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος.

Εξάλλου, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης συνδιοργάνωσαν πρόσφατα στη Νέα Υόρκη διημερίδα με θέμα για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία ομιλητών της διημερίδας ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού φθάνει σε ετήσια βάση έως 20 δισ. δολ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές προώθησης της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού, με στόχο να δρομολογηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αναδειχθούν οι μεγάλες ελληνικές πόλεις ως City Break περιοχές, να προσελκύονται οι ασθενείς επισκέπτες υψηλού επιπέδου και να τονωθούν οι επενδύσεις στη σύνθεση του ιατρικού τουρισμού ως ανταγωνιστικού προϊόντος σε διεθνές επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή