ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρωματική κομπόστα με φρέσκα και ξερά φρούτα

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γλυκά, Μήλα, Κυδώνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, Σταφίδες, Μέλι, Συνταγές, Φρούτα

Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Βράσιμο: 15΄

Υλικά (για 10 - 12 μερίδες)
  • 1 μέτριο κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια περίπου 2 - 2,5  εκ.
  • 1 μέτριο ξινόμηλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια περίπου 2 - 2,5  εκ.
  • 3  κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια περίπου 2 - 2,5  εκ.
  • 6 ξερά σύκα, κομμένα στα τέσσερα
  • 6 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα τέσσερα
  • 6 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα στα δύο
  • 200 γρ. σταφίδες, ανάμεικτες μαύρες και ξανθές (ή μόνο τις σταφίδες που προτιμάμε)
  • το ξύσμα από 1 μέτριο ακέρωτο πορτοκάλι
  • 80 ml μέλι της αρεσκείας μας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 220 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 λίτρο νερό


Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μέλι και το κυδώνι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 1 - 2 λεπτά, μέχρι το κυδώνι να μαλακώσει ελαφρώς.

Ρίχνουμε τα μήλα (ξινόμηλα και κόκκινα) και το ξύσμα πορτοκαλιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα υπόλοιπα ξερά φρούτα και συνεχίζουμε το βράσιμο με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και τα ξερά φρούτα και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.

Σερβίρουμε την κομπόστα σκέτη ως επιδόρπιο, αλλά και ως συνοδευτικό σε ένα πλατό λευκών τυριών με ξηρό κόκκινο κρασί.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ