Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνταγή της επιτυχίας για την ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα μας αναφέρεται ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης. Προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν η σταθερότητα, η δημιουργία επενδυτικών εργαλείων, ένα τραπεζικό σύστημα που παρέχει ρευστότητα με ανεκτό κόστος χρήματος, η επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων και οι δράσεις με στρατηγική και συνεργασία.

Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-1

Ποιες είναι οι τελικές εκτιμήσεις σας όσον αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά τη φετινή σεζόν;

Με βάση τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι και αυτή η χρονιά θα καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό όσον αφορά τις αφίξεις, με σχεδόν 27 εκατομμύρια τουρίστες. Από την πλευρά των εσόδων σημειώνεται αυτή τη στιγμή μονοψήφια πτώση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, που πρέπει να αναμένουμε ώστε να δούμε πού θα καταλήξει.

Πώς επηρεάζουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις τις τουριστικές επιχειρήσεις;

Δεν χωράει αμφιβολία ότι με το δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον των τελευταίων ετών κρίνεται πλέον η βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα της ραχοκοκαλιάς του τουρισμού, των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι επιτακτικό οι φορολογικοί συντελεστές να επιστρέψουν το ταχύτερο σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο τομέας να δώσει άμεσα περαιτέρω ενίσχυση στα έσοδα του κράτους. Η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου, η προβλεπόμενη για το 2018 επιβολή φόρου διαμονής στην οργανωμένη αγορά των ελληνικών καταλυμάτων, οι επιβαρύνσεις όλων των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με νέα τέλη και φόρους πλήττουν ασταμάτητα την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος διεθνώς.

Eίναι ανταγωνιστικός ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με άλλες χώρες που αντλούν επισκέπτες από τις ίδιες «δεξαμενές» των διεθνών αγορών;

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού, ο ήλιος και η θάλασσα, η μοναδική ενδοχώρα, ο πολιτισμός και η ελληνική φιλοξενία, είναι ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πραγματικά είναι μοναδικά στον κόσμο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ελληνικός τουρισμός είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικός. Ομως είναι επιτακτικό η πολιτεία να εφαρμόσει ένα πλέγμα ενεργειών και κινήτρων, ώστε να προστατεύσει και πολύ περισσότερο να ενισχύσει την επιχειρησιακή ανταγωνιστικότητα του τομέα και την εικόνα της χώρας. Για παράδειγμα, στην τουριστική περίοδο του 2016 χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία να απορροφήσουμε μεγαλύτερο μερίδιο τουριστών που δεν επισκέφτηκαν γειτονικές μας χώρες. Θα πρέπει από τώρα να είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε στην αγορά ανταγωνιστικά πακέτα για την επόμενη τουριστική περίοδο.

Με βάση τις σημερινές συνθήκες, ποιες είναι οι επενδυτικές προοπτικές στον τουριστικό τομέα;

Πρόσφατα, στο 15ο συνέδριο του ΣΕΤΕ παρουσιάσαμε την αναθεωρημένη μελέτη «Οδικός Χάρτης 2021». Πράγματι, υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης υποδομών και ανάπτυξης. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε 35 εκατομμύρια αφίξεις και περίπου 20 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2021, θα πρέπει να επενδύσουμε περίπου 7 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων και την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε καταλύματα 4 και 5 αστέρων. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε το κομμάτι της αγοράς με τη μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τη μέση κατά κεφαλήν δαπάνη, η οποία, παρεμπιπτόντως, καταγράφει πτώση πανευρωπαϊκά. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποια κινητικότητα στις επενδυτικές προοπτικές. Το σίγουρο είναι ότι ενδιαφέρον υπάρχει, και μάλιστα έντονο. Ωστόσο, χρειάζονται σταθερότητα, επενδυτικά εργαλεία, ένα τραπεζικό σύστημα που παρέχει ρευστότητα με ανεκτό κόστος χρήματος, επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων και δράσεις με στρατηγική και συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή