Φόρος τιμής στον καλλιτέχνη Νικόλα Τριανταφυλλίδη

Φόρος τιμής στον καλλιτέχνη Νικόλα Τριανταφυλλίδη

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Γκαγκάριν: O κόσμος από χαμηλά

εκδ. Οξύ

Οταν ακούς για ένα βιβλίο στο οποίο συνυπάρχουν ο Γιούρι Γκαγκάριν με τον Χάρρυ Κλυνν και ο Μάνος Χατζιδάκις με τον Κώστα Γκουσγκούνη, αν μη τι άλλο σού προξενείται το ενδιαφέρον. Και ακόμα παραπάνω που ο συγγραφέας –ο Πέτρος Τατσόπουλος στην προκειμένη περίπτωση– χρησιμοποιεί τους μύθους των παραπάνω, αλλά και αρκετών ακόμη διάσημων προσώπων, προκειμένου να σκιαγραφήσει τελικά την προσωπικότητα και να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο προσφάτως εκλιπόντα: τον καλλιτέχνη και φίλο του Νικόλα Τριανταφυλλίδη. Σαν μπόνους, μέσα από τη non fiction αφήγηση, ο αναγνώστης (ειδικά ο νεότερος) έχει την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξει την εικόνα μιας μεταπολεμικής Ελλάδας, ανεπιστρεπτί πια, αλλαγμένης.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Αρχικά έχουμε τον Γιούρι Γκαγκάριν, τον περίφημο Σοβιετικό κοσμοναύτη, ο οποίος το 1961 έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Σε αυτόν ο Τατσόπουλος αφιερώνει το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του, περιγράφοντας την (μάλλον λησμονημένη σήμερα) επίσκεψή του στη χώρα μας στις 12 Φεβρουαρίου 1962, προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους πως «ο Νικίτα Χρουστσόφ θα ρίξει πυρηνικά στην Ακρόπολη», δείγμα της ανθούσας τότε ψυχροπολεμικής παράνοιας.

Επιπλέον θα κρατήσει το όνομα του θρυλικού πιλότου σαν υπενθύμιση για το ταξίδι στα άστρα μιας άλλης ξεχωριστής προσωπικότητας που θα μας συστήσει παρακάτω. Αυτό το παρακάτω, βέβαια, ξεκινά με τον Μάνο Χατζιδάκι, για να συνεχιστεί με τον Γιάννη Φλωρινιώτη, τον Χάρρυ Κλυνν, τον Γιώργο Οικονομίδη –μορφή επίσης λησμονημένη σήμερα–, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Μένη Κουμανταρέα, τον Απόστολο Σουγκλάκο, την Τσιτσιολίνα, τον Κώστα Γκουσγκούνη και διάφορους ακόμη ετερόκλητους «ήρωες» μέσα από τις ιστορίες των οποίων αισθητοποιείται μια ολόκληρη εποχή.

Από τη διορατική ομιλία του νεαρού Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης και τη «βλάσφημη», αφιερωματική εκπομπή του ιδίου στον Γιάννη Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα μέχρι την ιστορία του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν) και εκείνη του γιου του Νικόλα, το βιβλίο είναι γεμάτο ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αντλημένες από αρχεία, συνεντεύξεις, προσωπικές συνομιλίες ή ακόμα και το Facebook.

Παράλληλα ο ίδιος ο συγγραφέας προσθέτει τις δικές του εμπειρίες εκείνων των χρόνων, αλλά και πιο πρόσφατες, με το γνωστό «πικάντικο» στυλ του. Εκεί βέβαια που η παράθεση γίνεται πραγματικά απολαυστική, είναι το τελευταίο κομμάτι, όπου και ο Τατσόπουλος βρίσκεται στο αντικείμενό του. Αφορμή στέκεται το Cult Festival, το οποίο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία επί μια συνεχή δεκαετία στο Gagarin 205, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ιδιοκτήτη του, Νικόλα Τριανταφυλλίδη.

Περιγράφοντας αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χώρο (το καλτ και το τρας δηλαδή), ο συγγραφέας θα μιλήσει με νοσταλγία για τα τσοντάδικα των περασμένων δεκαετιών, τον πολιτισμό που «δεν είχε μπει ακόμα σε κουτάκια», την ιδιότυπη αθωότητα και βέβαια τις μορφές που αναδύθηκαν από εκεί, προσλαμβάνοντας πολλές φορές χαρακτηριστικά ηρώων στο συλλογικό συνειδητό.

Πέρα πάντως από τις πληροφορίες και το ζωντανό της αφήγησης, το «Γκαγκάριν» αποτελεί ενδιαφέρον –αν όχι συναρπαστικό– ανάγνωσμα για όλους εκείνους τους ανθρώπους που θα απολάμβαναν ευχαρίστως ένα ποτό παρέα με τον Νικόλα Τριανταφυλλίδη, είτε είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν προσωπικά είτε όχι. Ανθρώπους για τους οποίους η «Πορνογραφία» του Μάνου Χατζιδάκι είναι πολύ ανώτερη από οποιαδήποτε «Οδό Ονείρων»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή