Διαδρομές στο Μπρουκλιν: Μνημείο στους… χαμένους

Διαδρομές στο Μπρουκλιν: Μνημείο στους… χαμένους

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στηρίζω τη Χίλαρι. 2016», γράφει η τελευταία πλαστική πινακίδα που πρόσθεσε το πρωί της Τετάρτης η Nina Katchadourian στην αυλή του Lefferts Historic House, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Λίγο πιο πίσω, διακρίνονται τα ονόματα του Romney Ryan (2012), του Seymour Blair (1968) και του George McGovern (1972), ενώ από το σύνολο δεν λείπουν ο John Kerry (2004), o Jimmy Carter (1980), ο Richard Nixon (1960), αλλά και ο Thomas Jefferson, ο οποίος έχασε στις εκλογές του 1796, αλλά στέφθηκε νικητής μία τετραετία αργότερα. «Μνημείο στους μη εκλεγμένους» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης εγκατάστασης που φιλοξενείται προσωρινά μπροστά στο ιστορικό κτίριο, αποτίοντας φόρο τιμής στους «χαμένους» των 58 αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Στόχος αυτού του «πολιτικά ουδέτερου πρότζεκτ», σύμφωνα με την Katchadourian, είναι να μας κάνει να αναλογιστούμε πώς η ιστορία των ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά αν οι μνημονευόμενοι υποψήφιοι είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους. Η πολυβραβευμένη καλλιτέχνις ξεκίνησε να κατασκευάζει τα έργα το 2008, αντλώντας έμπνευση από τις πινακίδες που κάνουν την εμφάνισή τους σε κήπους σπιτιών, εγκαταλελειμμένα κτίρια και διασταυρώσεις κεντρικών δρόμων τις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Εκτοτε, συνεχίζει να εμπλουτίζει τη «συλλογή» της, την οποία «αποκαλύπτει» για λίγες ημέρες κάθε τέσσερα χρόνια, τις παραμονές των εκλογών. «Επιδιώκω να μας προσφέρω την ευκαιρία να αναλογιστούμε τις επιλογές που έχουμε κάνει ώς τώρα, λίγο πριν κάνουμε την επόμενη επιλογή», δήλωσε στο περιοδικό «Hyperallergic».

Χτισμένο τον 18ο αιώνα από μια οικογένεια Ολλανδών αγροτών, το Lefferts Ηouse σήμερα αποτελεί τμήμα του Prospect Park του Μπρούκλιν και στεγάζει μία μόνιμη έκθεση παραδοσιακών εργαλείων, παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων. Το 2015, το βίντεο της Nina Katchadourian «Accent Elimination» παρουσιάστηκε στο Αρμένικο Περίπτερο, στην Μπιενάλε της Βενετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή