Εκθεση-κόλαφος για το ντόπινγκ

Εκθεση-κόλαφος για το ντόπινγκ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από ένας στους τρεις αθλητές (δηλαδή συνολικά 4.125) που αγωνίστηκαν στο Ρίο κατά τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ελέγχθηκαν ούτε τότε ούτε νωρίτερα φέτος για χρήση αναβολικών, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA). Ωστόσο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιχαίρει ότι όλα πήγαν καλά, βάζοντας το κεφάλι της στην άμμο σαν τη στρουθοκάμηλο.

Η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής, την οποία παρήγγειλε ο WADA, σχετικά με την ποιότητα του ελέγχου για αναβολικά στους φετινούς Ολυμπιακούς αποτελεί κόλαφο όχι μόνο για τους Βραζιλιάνους διοργανωτές και τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες αλλά και την ίδια τη ΔΟΕ, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ της Λωζάννης και του WADA.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες αποκαλύπτεται «σειρά σοβαρών προβλημάτων» στο πρόγραμμα των διοργανωτών του Ρίο κατά του ντόπινγκ που ήταν τόσο κακοσχεδιασμένο, υποχρηματοδοτημένο και με ελλιπή διαχείριση, ώστε «θα είχε σχεδόν σίγουρα καταρρεύσει» αν δεν έδιναν όλο τους τον εαυτό οι ανώνυμοι εργαζόμενοι στη σχετική υπηρεσία στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη.

Οι ημερήσιοι στόχοι στους αριθμούς ελέγχων πριν από τους Αγώνες σχεδόν ποτέ δεν επιτεύχθηκαν και ήταν συχνά κάτω από το 50% του προβλεπόμενου. Τελικά, οι έλεγχοι στους Αγώνες ήταν κατά 500 λιγότεροι από όσους προβλεπόταν. Οι έλεγχοι αίματος ήταν συγκριτικά ελάχιστοι, ενώ από τους 11.303 αθλητές που συμμετείχαν στους Αγώνες μόνο το 28,62% ελέγχθηκε επί τόπου, άρα περίπου δύο στους επτά… Επιπλέον, η έκθεση εντόπισε και «ανωμαλίες» στη διαδικασία ελέγχου του 30% των δειγμάτων, σε σχέση με μόνο 10% στο Λονδίνο το 2012.

Συνολικά 4.125 αθλητές που αγωνίστηκαν στο Ρίο δεν πέρασαν από κανενός είδους έλεγχο μέσα στη χρονιά μέχρι και τη συμμετοχή τους στους Αγώνες και είναι ακόμη πιο ανησυχητικό ότι οι 1.913 από αυτούς αγωνίζονται σε αθλήματα υψίστου κινδύνου για χρήση αναβολικών. Αυτά –λέει η έκθεση– τόνισαν την ανεπάρκεια του σχεδιασμού των ελέγχων από τις διεθνείς ομοσπονδίες των συγκεκριμένων αθλημάτων και τους εθνικούς οργανισμούς κατά του ντόπινγκ. Διεφάνη ακόμη ότι «οι αθλητές που ελέγχθησαν αργότερα βάσει πληροφοριών του WADA δεν περίμεναν να ελεγχθούν και νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να ντοπάρονται ακόμη και πριν ακριβώς τους Αγώνες χωρίς τιμωρία».

Εντοπίστηκαν και πάρα πολλά οργανωτικά και γραμματειακά προβλήματα στο σύστημα ελέγχου «που και προβλέψιμα ήταν και εύκολο να αποφευχθούν», κατά την έκθεση. Ωστόσο, χρόνος και χρήμα υπήρχαν σε αφθονία: Η ΔΟΕ είχε επτά χρόνια να προετοιμάσει το σύστημα και οι Ολυμπιακοί της αποφέρουν έσοδα 5,5 δισ. ευρώ κάθε τετραετία.

Κι όμως, η ΔΟΕ επέλεξε λιγότερο από 24 ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης να δηλώσει ότι «αυτή αποδεικνύει ότι επρόκειτο για επιτυχείς Αγώνες με επιτυχημένο πρόγραμμα κατά του ντόπινγκ», αποφεύγοντας την παραμικρή αναφορά σε όσα καταλογίζει η ανεξάρτητη επιτροπή. Να έχει άραγε άμμο και στρουθοκαμήλους και στη Λωζάννη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή