ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Απειλές κατά πάντων και «σαμποτάζ της επίσκεψης Ομπάμα» από Πυρήνες

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη δημοσιότητα δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς για τη βομβιστική επίθεση στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέλη της οργάνωσης, το επόμενο πρωί της επίθεσης, είχαν αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με σύντομο μήνυμα στο διαδικτυο προαναγγέλλοντας νέα «καμπάνια» τρόμου με κωδική ονομασία «Νέμεσις».

Ταυτόχρονα, είχαν δεσμευθεί να δημοσιεύσουν εκτενή προκήρυξη στην οποία θα έκαναν αναλυτική αναφορά στους λόγους της επίθεσης εναντίον της κ. Τσατάνη. Το σχετικό κείμενο αναρτήθηκε το μεσημέρι στο Athens Indymedia και έχει τίτλο «Πώς και γιατί χτυπήσαμε την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη».

Σ’ αυτό αναφέρονται στην επίθεση της 13ης Οκτωβρίου στην εισαγγελέα και καλούν σε επιθέσεις και συγκρούσεις  κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Οι σύντροφοι του πυρήνα μας, που ανέλαβαν την εκτέλεση της επίθεσης, αναζήτησαν και εντόπισαν την εισαγγελέα και το σπίτι της. Επειδή έμενε σε πολυκατοικία στην οδό Ιπποκράτους 112 και υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούν άσχετοι άνθρωποι απ' το στόχο μας επιλέξαμε να τοποθετήσουμε εκρηκτικό μηχανισμό μέτριας ισχύος με 3kg εκρηκτικής ύλης και διπλό σύστημα χρονοκαθυστέρησης (...) Οι σύντροφοι που τοποθέτησαν τη βόμβα, αφού επιβιβάστηκαν στο όχημα διαφυγής, πραγματοποίησαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και απομακρύνθηκαν από την περιοχή» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου σχετικά με τη βομβιστική επίθεση.

Κατηγορούν την κ. Τσατάνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του Βατοπεδίου, του Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και την προφυλάκιση της Εύης Στατήρη ως κατηγορούμενη για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Τα μέλη της οργάνωσης αφήνουν να εννοηθεί ότι έχουν καταφέρει να στρατολογήσουν νέα μέλη: «υπάρχουν σύντροφοι που θεωρούν ότι ο ένοπλος αγώνας είναι ο τρόπος
πραγμάτωσης της αναρχικής επανάστασης».

Τέλος, καλούν σε επιθέσεις και συγκρούσεις κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και  λέγοντας μάλιστα ότι τα επεισόδια «δεν θέλουμε να περιοριστούν σε μια περιστασιακή εκτόνωση, περιμένοντας την επόμενη διαδήλωση αλλά να είναι η αρχή της δημιουργίας ενός οργανωμένου αναρχικού κινήματος για την καταστροφή του κράτους και της εξουσίας».

Το χρονικό της έκρηξης

Η έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 22:45 την Τετάρτη στον αριθμό 112 της οδού Ιπποκράτους στα Εξάρχεια, έξω από το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη».

Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στο Zougla.gr. και στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 22:15 και 22:20 με χρονικό όριο 30 και 25 λεπτά αντίστοιχα.

Ο μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος και είχε τοποθετηθεί σε μία μπλε πλαστική τσάντα στο πεζοδρόμιο, ανάμεσα σε αυτοκίνητο αστυνομικού, που υπηρετεί στο ΑΤ Εξαρχείων και ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση στην αντιτρομοκρατική, και στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Ο συνήγορος της κ. Τσατάνη Θέμης Σοφός κατήγγειλε την αποδυνάμωση της φύλαξης της, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε ζητήσει ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλειά της.

«Εγώ θεωρώ ότι ήταν στοχευμένη η κυρία Εισαγγελέας, γιατί το σημείο της έκρηξης στόχευε ακριβώς στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει η ίδια στον πρώτο όροφο στην πρόσοψη της οδού Ιπποκράτους. Δεν θέλει ούτε καν έμπειρο μάτι για να καταλάβει κανείς ότι στόχος ήταν η κ. Τσατάνη» δήλωσε στον ANT1 ο κ. Σοφός και πρόσθεσε πως «αν δει κανείς την είσοδο της πολυκατοικίας και τα γύρω αυτοκίνητα και τα διαμερίσματα στον πρώτο όροφο στο κέντρο της οποίας βρίσκεται το σπίτι της κ. Τσατάνη θα καταλάβετε ότι στόχος ήταν εκείνη».

Στο ερώτημα εάν είχαν υπάρξει προειδοποιητικές απειλές εναντίον της κ. Τσατάνη ο συνήγορός της δήλωσε ότι «η ίδια είχε γνωστοποιήσει στην υπηρεσία τις σοβαρές ενδείξεις που είχε για την επίθεση σε βάρος της και τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να διατηρηθεί η φύλαξη που είχε επί έξι έτη από δύο αστυνομικούς και ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας».

Μάλιστα η ίδια η κ. Τσατάνη είχε καταθέσει ένσταση για το γεγονός ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι δύο αστυνομικοί και το αυτοκίνητο που της είχαν αφαιρεθεί αναμένεται άμεσα να της επιστραφούν.

Στο σημείο της έκρηξης δημιουργήθηκε ένας κρατήρας ενώ προκλήθηκαν φθορές στο ΙΧ του αστυνομικού, στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει η κ. Τσατάνη καθώς και σε παρακείμενα καταστήματα και αυτοκίνητα.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ