Δρ Γεώργιος Σταματίου, πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΤΟΥΡ

Δρ Γεώργιος Σταματίου, πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΤΟΥΡ

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι γνωρίζουμε το ΙΑΣΩ, το Υγεία, το Ιατρικό Κέντρο, πόσοι όμως ξέρουν τι είναι το ΕΛΙΤΟΥΡ; «Είναι ο βασικός φορέας στην Ελλάδα που προωθεί οργανωμένα την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού», απαντά ο πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού, όπως είναι η επίσημη ονομασία του. «Μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους υγείας στη χώρα, δημιουργώντας ένα cluster από αξιόπιστες και υπερσύγχρονες μονάδες υγείας και εταιρείες διάφορων κλάδων, όπως αεροπορικές, ασφαλιστικές, τουριστικά γραφεία, facilitators, ξενοδοχεία, διαφημιστικές, συμβούλους επιχειρήσεων και εταιρείες πιστοποιήσεων, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα του ιατρικού τουρισμού σε ολόκληρηστην Ελλάδα». Αξιολόγηση υπηρεσιών, προβολή της χώρας, ανάπτυξη ενεργειών μάρκετινγκ – και τι δεν περιλαμβάνει η ατζέντα του νεοσύστατου φορέα, που φιλοδοξεί ουσιαστικά να τοποθετήσει την Ελλάδα στον χάρτη μιας ταχέως αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς.

Δρ Γεώργιος Σταματίου, πρόεδρος Δ.Σ. Ομίλου ΙΑΣΩ, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΙΤΟΥΡ-1

Γιατί να επιλέξει κάποιος την Ελλάδα για ιατρικό τουρισμό;

Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ανταγωνιστική. Οι υποδομές των σύγχρονων ιδιωτικών νοσοκομείων που αναβαθμίζονται συνεχώς, καθώς και το πολύ υψηλό επίπεδο του ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού σε συνδυασμό με τις ξενοδοχειακές υποδομές και τον φυσικό πλούτο μπορούν να καταστήσουν τη χώρα ανερχόμενη δύναμη στο συγκεκριμένο μοντέλο τουρισμού. Αρκεί να δουλέψουν συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση τόσο η πολιτεία όσο και ο ιδιωτικός τομέας.

Στραφήκαμε αργά προς αυτή την προσπάθεια; Μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος;

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει παρουσία στον παγκόσμιο χάρτη του ιατρικού τουρισμού. Γίνονται μόνο μεμονωμένες προσπάθειες, που δεν αρκούν. Θέλει πολλή δουλειά και συλλογική προσπάθεια. Χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική και οργάνωση σε εθνικό επίπεδο. Μια ευκαιρία που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή στην αγορά αφορά στην κακή συγκυρία της Τουρκίας, εξαιτίας των πολιτικών αναταραχών. Πολλοί μεμονωμένοι ασθενείς και πράκτορες που παραδοσιακά έστελναν εκεί τους ασθενείς τους αναζητούν νέους προορισμούς και διερευνούν αξιόπιστες αγορές. Η Ελλάδα, αν θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο, θα μπορούσε ενδεχομένως να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος.

Η τοπική κουζίνα, η ιστορία και οι παραδόσεις είναι πλεονεκτήματα που βοηθούν στην προώθηση της χώρας και στον τουρισμό υγείας ή ο ρόλος σας περιορίζεται στις ιατρικές υπηρεσίες;

Μια δημοφιλής χώρα σίγουρα μπορεί να γίνει ακόμα πιο ελκυστική και για άλλες μορφές τουρισμού, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, αποτελεί μοχλό προσέλκυσης επισκεπτών μέσης και υψηλής οικονομικής στάθμης, οι οποίοι συνήθως εξελίσσονται σε τακτικούς επισκέπτες. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάμε τον ιαματικό τουρισμό: έχουμε μοναδικές πηγές, οι οποίες δυστυχώς είναι σχεδόν όλες ανεκμετάλλευτες.

Σε ποιες κατηγορίες ιατρικών υπηρεσιών προσφέρει η χώρα μας την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής;

Οι τομείς στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ο ιατρικός τουρισμός είναι η περίθαλψη και η νοσηλεία κάθε είδους χειρουργικού και παθολογικού περιστατικού, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η αποκατάσταση, η αιμοκάθαρση, η διάγνωση, η αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική, η οδοντιατρική, η οφθαλμολογία κ.λπ.

Για ποιες χώρες προέλευσης ιατρικών επισκεπτών μπορεί η επιλογή της Ελλάδας να φαντάζει πιο ελκυστική;

Οι χώρες-στόχοι είναι ευρωπαϊκές (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, σκανδιναβικές). Επίσης, η Ρωσία και οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής αλλά και της Αμερικής.

Πού πρέπει να απευθυνθεί ένας υποψήφιος επισκέπτης από κάποια ξένη χώρα για να ενημερωθεί για τον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα;

H ΕΛΙΤΟΥΡ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς. Μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και εξατομικευμένη καθοδήγηση, είτε μέσω του website www.elitour.org είτε μέσω της τηλεφωνικής γραμμής +30 210-6383925.

Πόσο εύκολο είναι να οργανώσει κάποιος το ταξίδι του στην Ελλάδα αλλά και να διεκπεραιώσει τα διαδικαστικά-οικονομικά ζητήματα;

Facilitators που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι και εξειδικεύονται στον τομέα του ιατρικού τουρισμού μπορούν να αναλάβουν και να βοηθήσουν τον ιατρικό επισκέπτη στην οργάνωση του ταξιδιού του. Επιπλέον, πολλές μονάδες υγείας της χώρας μας διαθέτουν την εμπειρία, το know-how αλλά και τις απαραίτητες διαπιστεύσεις ώστε να διεκπεραιώσουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή