Κυπριακό: Ξανά στην Ελβετία για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου

Κυπριακό: Ξανά στην Ελβετία για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της Παρασκευής, τελευταίας ημέρας διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελερέν, οι ηγέτες των δύο πλευρών, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, έκριναν πως η πρόοδος στο θέμα του εδαφικού είναι τέτοια, ώστε να υπάρξει συνέχιση των διαβουλεύσεων στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

Οι συνομιλίες διακόπτονται για μία βδομάδα, διάστημα κατά το οποίο οι δύο άνδρες, θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των πολιτικών ηγετών εκατέρωθεν. Στη συνέχεια θα επανέλθουν στην Ελβετία με απαντήσεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Γενεύη στις 19 Νοεμβρίου και την 20η θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες, που θα διαρκέσουν πιθανότατα για τρεις ημέρες.

Δεν κατατέθηκε χάρτης

Το ότι δεν κατατέθηκε χάρτης ξεκαθάρισε με το τέλος της συνάντησης ο κ. Χριστοδουλίδης και επεσήμανε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή στη Γενεύη κατόπιν εισηγήσεως του κ. Αναστασιάδη. «Υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δύο ηγέτες που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα που έχουν συζητηθεί», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας του ότι ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί, ο Κύπριος πρόεδρος εισηγήθηκε αναβολή μίας βδομάδας και επανέναρξη των συζητήσεων στη Γενεύη, την ερχόμενη Κυριακή.

Οπως εξήγησε ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπήρξε μεν πρόοδος σε όλα τα κεφάλαια, αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω και για τα οποία θα πρέπει να γίνει εις βάθος ανταλλαγή απόψεων. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, ως είχε υποσχεθεί, τους αρχηγούς κομμάτων», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, όπως τόνισε, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, τα οποία, όπως ανέφερε, θα «αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη». Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως δεν έχει τεθεί χάρτης, καθώς δεν έχουν συμφωνηθεί τα κριτήρια. Κληθείς να σχολιάσει το αν υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία, εξήγησε πως δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα και πως για πρώτη φορά συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού που συνδέονται άμεσα με τις εδαφικές προσαρμογές που αναμένεται να γίνουν στο πλαίσιο λύσης του. Αν και υπήρξε αξιοσημείωτη πρόοδος, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο διάλογος έφτασε σε ένα σημείο και δεν υπήρξε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, γι' αυτό και έχει αποφασιστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια την ερχόμενη Κυριακή.

Κανένα κριτήριο δεν έκλεισε

Ζητούμενο μέσα από τη σημερινή καταληκτική ημέρα είναι το τι κέρδος άφησε η όλη διαδικασία στο Μοντ Πελερέν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κανένα κριτήριο δεν έκλεισε, αλλά έχει σημειωθεί πρόοδος που θα είναι ικανή να κλείσει το εδαφικό μέσα σε τρεις μέρες στη Γενεύη. Προστίθεται δε, πως αν δεν συμφωνηθούν τα κριτήρια δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος γενικότερα στο εδαφικό. Αρμόδιες πηγές δεν θέλησαν να σχολιάσουν επ’ αυτού, ενώ τόνισαν πως υπήρχε διάθεση για περαιτέρω συζήτηση από την πλευρά του ηγέτη της Τουρκοκυπριακής πλευράς, Μουσταφά Ακιντζί.

(πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή