Η Αθήνα αναμένει παρέμβαση για το χρέος

Η Αθήνα αναμένει παρέμβαση για το χρέος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ειδικό βάρος μιας δημόσιας τοποθέτησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι το βέλος που η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να αθροίσει στη φαρέτρα των επιχειρημάτων, με τα οποία προσέρχεται στη σχετική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στην αποστολή που θα συνοδεύσει τον κ. Ομπάμα στην επίσκεψή του στην Αθήνα το διήμερο 15 και 16 Νοεμβρίου, θεωρείται ένας επιπλέον λόγος ενίσχυσης των προσδοκιών για βαρύνουσα παρέμβαση, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι θέσεις του κ. Λιου «είναι εξαιρετικά προωθητικές για το ελληνικό χρέος».

Σε επίπεδο συμβολισμού, η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στη χώρα μας αποτελεί το επιστέγασμα της επώδυνης πορείας επανόδου της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι, έπειτα από μακρά, δύσκολη και αμφίρροπη πορεία απομόνωσης και περιθωριοποίησης, στη διάρκεια της οποίας έφθασε να αποτελεί συνώνυμο της καταστροφής, της απειλής και του συστημικού κινδύνου. Μια θετική έκβαση της προσπάθειας να εξασφαλισθεί ικανοποιητικό πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρέους θα σταθεροποιήσει τον ακόμη αδύναμο βηματισμό προς την ολοκληρωτική επάνοδο στην κανονικότητα. Ετσι, αν και η Ουάσιγκτον δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στη διαδικασία παρέμβασης στο ελληνικό χρέος, καθώς δεν συμμετέχει στον δανεισμό της χώρας μας, είναι κοινός τόπος ότι μπορεί να ασκήσει αυξημένη επίδραση στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αλλωστε, ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το «παρών» αρκετές φορές, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και κατά την περίοδο των εξαιρετικά δύσκολων και οριακών διαπραγματεύσεων πριν και μετά το δημοψήφισμα του περυσινού καλοκαιριού, δείχνοντας έμπρακτο ενδιαφέρον για την παραμονή της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την επίδραση που μπορεί να έχει μία δημόσια παρέμβασή του τώρα, είναι αυξημένες.

Ο κ. Τζανακόπουλος φρόντισε χθες να υπογραμμίσει τον «εξαιρετικά αυξημένο» ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, ενώ έσπευσε να προσθέσει: «Μία δήλωση του προέδρου Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλώς μια δήλωση, αλλά είναι και πολιτική πίεση, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους. Εκτιμώ ότι έχει εκφραστεί από την παρούσα ηγεσία των ΗΠΑ η βούληση να βοηθήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και θεωρούμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ομπάμα στη χώρα μας, θα είναι στην κορυφή της ατζέντας το ζήτημα του ελληνικού χρέους». Σε συνάρτηση με τη συζήτηση για το χρέος, πάντως, και τη συνακόλουθη απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση σπεύδει να ξορκίσει το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου με πρόσθετα μέτρα. «Δεν υπάρχει η πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει, αν το ΔΝΤ αποδεχθεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα», απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πέραν του κεντρικού στην ατζέντα της κυβέρνησης ζητήματος του χρέους, η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα έρχεται σε μια κομβική συγκυρία για το Κυπριακό, όπου, επίσης, θεωρείται ότι η παρέμβαση της Ουάσιγκτον μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, εφόσον επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι προδιαγράφεται πρόοδος στις συνομιλίες. Και ευρύτερα, η Αθήνα αναμένει δημόσια αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με ποικίλες εστίες εντάσεως, αλλά και ως κομβικού κρίκου στη διαχείριση των παγκοσμιοποιημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή