Ο ΟΑΧΟ καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση και το ΙΚ

Ο ΟΑΧΟ καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση και το ΙΚ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) καταδίκασε χθες για πρώτη φορά τόσο την κυβέρνηση της Συρίας όσο και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διότι χρησιμοποιούν χημικά όπλα, αξιώνοντας να γίνουν νέες επιθεωρήσεις.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο υιοθέτησε κατόπιν ψηφοφορίας–κάτι σπάνιο–μια απόφαση στην οποία εκφράζει τις «έντονες ανησυχίες» του για τα συμπεράσματα μιας έρευνας που διεξήγαγαν ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΧΟ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων που εκδόθηκε στη Χάγη. Η απόφαση, που προτάθηκε από τις ΗΠΑ και την Ισπανία, «καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο» τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και καλεί «όλα τα μέρη που κατονομάζονται» στην έκθεση των ειδικών να «σταματήσουν αμέσως κάθε καταφυγή» στη χρήση αυτού του είδους όπλων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές που βρίσκονταν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι περίπου τα δύο τρίτα των εκπροσώπων των χωρών μελών του ΟΑΧΟ αποφάνθηκαν πως η Συρία παραβίασε τη Σύμβαση που απαγορεύει τη χρήση χημικών όπλων, κάτι δίχως προηγούμενο. Η απόφαση, που εγκρίθηκε με 28 από τις 41 ψήφους του Εκτελεστικού Συμβουλίου, ανάμεσά τους αυτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, δεν αναφέρεται σε αυτό ρητά, αλλά απαιτεί η Συρία να «τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει της Σύμβασης».

Το κείμενο διατυπώνει παράλληλα την απαίτηση να γίνουν το συντομότερο δυνατόν από τον ΟΑΧΟ επιθεωρήσεις για τον «οπλισμό, τα αποθέματα, την παράδοση και τη χρήση τοξικών παραγόντων ως όπλων», ειδικά σε τοποθεσίες όπου διαπράχθηκαν επιθέσεις. Εναντίον της απόφασης ψήφισαν η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και το Σουδάν, ενώ υπήρξαν εννέα αποχές. Η απόφαση αυτή προοιωνίζεται μια νέα σύγκρουση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου πρόκειται εξάλλου να υποβληθεί. Η Μόσχα έχει ήδη αποτρέψει πολλές προσπάθειες να εγκριθεί μια απόφαση από το ΣΑ για την επιβολή μέτρων σε βάρος της συριακής κυβέρνησης για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή