Δεν μεταβάλλονται οι αρμοδιότητες ΕΥΠ

Δεν μεταβάλλονται οι αρμοδιότητες ΕΥΠ

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διευκρίνιση ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφάλειας Πληροφορικών Συστημάτων (εθνικό CERT), και πως δεν μεταφέρεται σε αυτό η σχετική αρμοδιότητα από την ΕΥΠ, προχώρησε χθες η κυβέρνηση, παραπέμποντας στον σχετικό νόμο με τον οποίο συστάθηκε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (Ν. 4389/2016, άρθρο 160, παρ. θ). Ως εκ τούτου, η αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων παραμένει στην αρμοδιότητα των σχετικών υπηρεσιών των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας, η οποία δεν μεταβάλλεται. Η σχετική πρόβλεψη που υπήρχε στο προσχέδιο νόμου για τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής τροποποιήθηκε στην τελική μορφοποίηση του νόμου. Πάντως, η προοπτική μεταφοράς αρμοδιοτήτων της ΕΥΠ στο νεοσύστατο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ. που εξέδωσε ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας πρέπει να παραμείνουν στην ΕΥΠ, η οποία οφείλει να έχει αυστηρά υπηρεσιακή λειτουργία».

Από την κυβέρνηση απάντησαν καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων εις βάρος της κυβερνητικής πολιτικής και καλώντας σε τοποθετήσεις επί τέτοιων ζητημάτων με την απαραίτητη νηφαλιότητα, προσοχή και χωρίς ανακρίβειες. Στην κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η μεταφορά της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων από την ΕΥΠ στη Γ. Γ. Ψηφιακής Πολιτικής και κατ’ επέκταση στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν προβλέφθηκε στον συστατικό νόμο της Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή